Nya modeller för digital etikettproduktion

PUBLICERAD: 27 oktober 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Xeikon PX3300 är en av de nya modellerna i Panther-serien. Foto: Pressbild

Xeikon lanserar nytt i Panther-serien. I version 2.0 släpps två uv-inkjetpressar som öppnar för att skriva ut fler substrat. Tillverkaren satsar också på att ge etikettkonverterare fler digitala verktyg för att förenkla sina produktionsflöden.

I Xeikons Panther-serie är det uv inkjet-teknik som gäller. Två nya etikettpressar med namnen Xeikon PX3300 och Xeikon PX2200 blir nu tillgängliga på marknaden. Dessa är en fortsatt utveckling på Xeikon PX3000 och Xeikon PX2000, föregångare som nu ersätts av de nya modellerna.

– Vi definierar en väg till full digitalisering av tryckt produktion och tillverkning. säger Filip Weymans. Vice president marketing hos Xeikon.

En digitaliserad miljö

Han säger att lyhördhet har blivit nyckeln för alla företag och kan endast uppnås effektivt genom att digitalisera alla tryckta tillverkningsprocesser, inte bara tryckning. Grunden för en digitaliserad miljö ligger i att samla in data på ett digitalt sätt, något nu Xeikon satsat vidare på. Datavolymen, som fångas upp i realtid, ska ge den information etikettkonverterare behöver för att kunna ta faktabaserade beslut.

– En annan aspekt är gränssnittsförbindelser i produktionen mellan maskiner och operatörer, som hjälper till att överföra jobbinformation mellan de olika produktionsprocesserna eller att uppmärksamma operatörer när det verkligen behövs.

– Molnanslutningen, interface för maskin till maskin och användargränssnitt för människa till maskin i våra uv-bläckstrålepressar kommer att göra det möjligt för etikettproducenter att ta verksamhetsoptimeringen till den högsta nivån. De erbjuder stor potential att maximera OEE ( Overall Equipment Effectiveness), få ökad hållbarhet och skapa en verksamhet robust för alla framtida utmaningar.

Möjligt med fler substrat

De två nya rulle till rulle-maskinerna i Panther-serien har också fått utökade maskinfunktioner som gör det möjligt att printa etiketter på ett större urval av substrat. Det gäller olika typer av självhäftande media, transparenta filmer samt bestruket papper, vinyl, PP, PE, pet och metalliserad plast. Båda maskinerna kan också konfigureras med en femte tryckenhet för vitt bläck.

 

 

 

 

 

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Konica Minolta ser bra möjligheter för digital etikettproduktion 2024

Sacha-Vittori Paolucci på Konica Minolta, ser både problem och möjligheter för digital produktion av etiketter under år 2024. När vi kan notera en global nedgång i tryckproduktion, ser det bättre ut för digital etikettproduktion.
konica 2

Förpackningsindustrin målet för världens snabbaste digitala B1-press enligt Agfa

Vid ett exklusivt evenemang för förpackningskonverterare och tryckare, presenterade Agfa sin nya SpeedSet 1060 bläckstråleskrivare för förpackningsmarknaden. Man säger att det är den snabbaste digitala B1-pressen på marknaden.
Print-Bars-1_1200x600

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning