Peterson om nya wellpappfabriken: ”Kommer att sakna motstycke i Norden”

PUBLICERAD: 14 november 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Produktionsanläggningen i Halden kommer att sakna motstycke i Norden, enligt Dan Johannessen, vd för Peterson.

De första wellpapplådorna väntas rulla ut från Petersons nya anläggning i norska Halden i januari nästa år. En högteknisk fabrik i linje med lärande artificiell intelligens, avancerad automation och koldioxidneutral drift.
– Hela fabrikens upplägg matchar perfekt med vårt företags engagemang för helt cirkulära förpackningslösningar, tillverkade av 100 procent förnybara råvaror, säger Dan Johannessen, vd för Peterson.

Peterson Packagings nya anläggning i norska Halden kommer att överta verksamheten från den närliggande anläggningen i Sarpsborg. Förpackningsföretaget har satsat på att skapa en klimatneutral anläggning efter Industri 4.0-receptet. Andra detaljer som framkommer är att produktionen till viss del är AI-driven och andas en hög grad av avancerad automation.

”Allt är toppmodernt”

Enligt Peterson kommer  det att vara en av de mest tekniskt avancerade förpackningsanläggningarna i världen.

– Produktionsanläggningen i Halden kommer att sakna motstycke i Norden, men även utanför Nordens gränser. Allt är toppmodernt och har byggts med den allra senaste tekniken. Platsen, intill E6:an, är helt perfekt och gör att vi kan stanna kvar i Østfold-regionen, nära Petersons nuvarande verksamhetsort. Vi ser verkligen fram emot detta nya och spännande kapitel i Petersons långa historia, säger Dan Johannessen, vd för Peterson, i ett pressmeddelande.

Anläggningen är helt koldioxidneutral.
Biogas driver anläggning och produktion

Fabriken där de ska utveckla sina framtida wellpappförpackningar är utformad för att vara helt koldioxidneutral, och använder sig av biogas för ångproduktion och uppvärmning. Biogasen kommer att driva pannan och generera ånga till wellpappmaskinen. Det kommer också finnas ett innovativt värmeåtervinningssystem på wellpappmaskinen vilket gör att anläggningen  kan värmas med hjälp av restvärme. På biogasanläggningen intill kommer också lastbilar som kör på biogas kunna tanka i framtiden.

– Hela fabrikens upplägg matchar perfekt med vårt företags engagemang för helt cirkulära förpackningslösningar, tillverkade av 100 procent förnybara råvaror.

AI-driven wellpappmaskin

I produktionen står wellpappmaskinen Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ”Next Generation”. Den är integrerad med artificiell intelligens och enligt Peterson blir de först i världen med denna maskinmodellen. Peterson skriver att den har maskinsjälvlärande teknik för att analysera sensordata och implementerar en modell för att snabbt och exakt detektera maskinens inställningar för att förbättra kvaliteten och produktiviteten hos wellpappmaskinen. Det innebär mindre handpåläggning från operatörens sida. Wellpapp-maskinen kan också preventivt detektera ett eventuellt maskinhaveri.

Nytt sätt för tillverkning

Giovanni Bettini, försäljningschef på Mitsubishi Heavy Industries Europa säger att användningen av artificiell intelligens har utvecklats på tillverkarens laboratorium i Japan med målet att nå hög produktivitet och kvalitet i maskinerna.

– Vi tror att den här wellpappmaskinen i kombination med användning av artificiell intelligens kan vara den första i en ny generation wellpappmaskiner med ett nytt sätt att tillverka wellpapp.

 

 

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x