Peterson om nya wellpappfabriken: ”Kommer att sakna motstycke i Norden”

PUBLICERAD: 14 november 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Produktionsanläggningen i Halden kommer att sakna motstycke i Norden, enligt Dan Johannessen, vd för Peterson.

De första wellpapplådorna väntas rulla ut från Petersons nya anläggning i norska Halden i januari nästa år. En högteknisk fabrik i linje med lärande artificiell intelligens, avancerad automation och koldioxidneutral drift.
– Hela fabrikens upplägg matchar perfekt med vårt företags engagemang för helt cirkulära förpackningslösningar, tillverkade av 100 procent förnybara råvaror, säger Dan Johannessen, vd för Peterson.

Peterson Packagings nya anläggning i norska Halden kommer att överta verksamheten från den närliggande anläggningen i Sarpsborg. Förpackningsföretaget har satsat på att skapa en klimatneutral anläggning efter Industri 4.0-receptet. Andra detaljer som framkommer är att produktionen till viss del är AI-driven och andas en hög grad av avancerad automation.

”Allt är toppmodernt”

Enligt Peterson kommer  det att vara en av de mest tekniskt avancerade förpackningsanläggningarna i världen.

– Produktionsanläggningen i Halden kommer att sakna motstycke i Norden, men även utanför Nordens gränser. Allt är toppmodernt och har byggts med den allra senaste tekniken. Platsen, intill E6:an, är helt perfekt och gör att vi kan stanna kvar i Østfold-regionen, nära Petersons nuvarande verksamhetsort. Vi ser verkligen fram emot detta nya och spännande kapitel i Petersons långa historia, säger Dan Johannessen, vd för Peterson, i ett pressmeddelande.

Anläggningen är helt koldioxidneutral.
Biogas driver anläggning och produktion

Fabriken där de ska utveckla sina framtida wellpappförpackningar är utformad för att vara helt koldioxidneutral, och använder sig av biogas för ångproduktion och uppvärmning. Biogasen kommer att driva pannan och generera ånga till wellpappmaskinen. Det kommer också finnas ett innovativt värmeåtervinningssystem på wellpappmaskinen vilket gör att anläggningen  kan värmas med hjälp av restvärme. På biogasanläggningen intill kommer också lastbilar som kör på biogas kunna tanka i framtiden.

– Hela fabrikens upplägg matchar perfekt med vårt företags engagemang för helt cirkulära förpackningslösningar, tillverkade av 100 procent förnybara råvaror.

AI-driven wellpappmaskin

I produktionen står wellpappmaskinen Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ”Next Generation”. Den är integrerad med artificiell intelligens och enligt Peterson blir de först i världen med denna maskinmodellen. Peterson skriver att den har maskinsjälvlärande teknik för att analysera sensordata och implementerar en modell för att snabbt och exakt detektera maskinens inställningar för att förbättra kvaliteten och produktiviteten hos wellpappmaskinen. Det innebär mindre handpåläggning från operatörens sida. Wellpapp-maskinen kan också preventivt detektera ett eventuellt maskinhaveri.

Nytt sätt för tillverkning

Giovanni Bettini, försäljningschef på Mitsubishi Heavy Industries Europa säger att användningen av artificiell intelligens har utvecklats på tillverkarens laboratorium i Japan med målet att nå hög produktivitet och kvalitet i maskinerna.

– Vi tror att den här wellpappmaskinen i kombination med användning av artificiell intelligens kan vara den första i en ny generation wellpappmaskiner med ett nytt sätt att tillverka wellpapp.

 

 

 

Läs vidare

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning