Ny lagstiftning från 1 juli gällande förpackningar i kontakt med livsmedel

PUBLICERAD: 31 maj 2024
UPPDATERAD: 4 juni
Bild: Unsplash

En ny lagstiftning om livsmedelshantering innebär att fler företag än tidigare räknas som livsmedelsverksamhet. Från och med den 1 juli i år kan även företag som tillverkar, importerar eller säljer produkter som ska användas för livsmedelshantering, behöva vara registrerade som livsmedelsföretag.

De nya reglerna gäller för kontaktmaterial, alltså material som kommer i kontakt med livsmedel. Det kan vara allt från förpackningar, plastpåsar eller plastfilm till köksredskap, bestick och sugrör.

Den nya lagen innebär att företag som hanterar kontaktmaterial också behöver följa lagstiftningen. Därför kan de behöva registrera sig som livsmedelsföretag hos kommunen, som är kontrollmyndighet.

Lagen innebär en tydligare reglering och hantering av produkter. De nya reglerna ska begränsa mängden kemikalier som förs över till livsmedel.

Lagen trädde i kraft redan den 1 augusti 2023, men under en övergångsperiod har berörda företag haft möjlighet att ställa om för att kunna leva upp till de nya lagkraven. Men från den 1 juli i år ska alltså alla företag som berörs vara registrerade, annars riskerar man att behöva betala en sanktionsavgift.

Det finns också vissa undantag från lagstiftningen. Om företaget redan är registrerat som livsmedelsföretag behöver man inte registrera sig på nytt. Också verksamheter som hanterar mindre volymer kan vara undantagna från de nya reglerna.

 

 

Läs vidare

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a