Ny elektronisk trycksensor: flexibel, exakt och robust

PUBLICERAD: 26 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Avntics trycksensor

Aventics nya trycksensor utför en mängd olika mätningar. I PE5-serien kombineras fördelarna med flera mätningsprocesser, olika anslutningsmöjligheter, enkel hantering och mycket hög tillförlitlighet.

I Aventics nya sensorer mäter en piezoresistiv trycksensor det relativa trycket med stor noggrannhet, vakuum respektive övertryck. Nollpunkten kan förskjutas med en ny funktion, så att trycksensorn alltid kan kalibreras mot omgivningstrycket. Det förbättrar mätresultatet och därmed omställningspunkterna. Logisk manövrering i menyerna enligt VDMA gör det lätt att exempelvis programmera tryckenheter, utgångs-signaler och återställningspunkter.

– Flexibiliteten i vår sensor öppnar upp många valmöjligheter för maskintillverkare, säger Björn Lindberg, teknisk chef Aventics.

Sensorn har antingen två digitala utgångar, eller en analog och en digital. I slutet av 2014 kommer också en variant med anslutning för IO-Link. Med knappsatsen väljer man om utgångarna ska vara PNP eller NPN. Push-pull gör signalen mer okänslig för störningar. Omställningstid 5ms. Man programmerar också NC/NO-funktion och om den analoga utgången ska vara ström eller spänning. Anslutning till IO-Link ger ytterligare parameterinställningar och diagnos-alternativ.

– Montagesättet är lika flexibelt som seriens funktioner. Trycksensorn kan monteras på DIN-skena eller i luftberedningsaggregat, såväl som i en manöverpanel eller på vägg, säger Björn Lindberg.

PE5-seriens sensorer är användarvänliga på flera sätt. Siffrorna på den bakgrundsbelysta LCD-displayen är 10 mm höga och mycket lätta att läsa. Bakgrundsfärgen på displayen skiftar från grönt till rött, för att indikera en avvikelse: från det inställda värdet, problem med strömförsörjningen eller ett annat felmeddelande.

Serien omfattar fem tryckområden mellan -1 till 12 bar, och med skyddsklass IP65 och IP67 är den lämplig även för placering i tuffa miljöer.

Om Aventics
Aventics är en global tillverkare av pneumatikkomponenter och -system. Företaget är teknikledande inom bland annat industripneumatik, pneumatik i marintekniska lösningar och driv- och transportkedjor för exempelvis glas- och fordonsindustrin. Aventics var tidigare en division inom Bosch Rexroth, men agerar sedan 2014 som ett självständigt företag på marknaden.Aventics erbjuder sina kunder branschöverskridande, skräddarsydda systemlösningar och tjänster och har flera decenniers praktisk erfarenhet.

Företaget har 2 100 medarbetare över hela världen. Huvudkontoret finns i Laatzen (Tyskland). Aventics har produktionsanläggningar i Laatzen (Tyskland), Gronau/Leine (Tyskland), Bonneville (Frankrike), Eger (Ungern), Lexington (USA) och Changzhou (Kina). Aventics har, förutom sina produktionsenheter, även företagsrepresentation i 40 länder över hela världen.

 

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}