Ny elektronisk trycksensor: flexibel, exakt och robust

PUBLICERAD: 26 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Avntics trycksensor

Aventics nya trycksensor utför en mängd olika mätningar. I PE5-serien kombineras fördelarna med flera mätningsprocesser, olika anslutningsmöjligheter, enkel hantering och mycket hög tillförlitlighet.

I Aventics nya sensorer mäter en piezoresistiv trycksensor det relativa trycket med stor noggrannhet, vakuum respektive övertryck. Nollpunkten kan förskjutas med en ny funktion, så att trycksensorn alltid kan kalibreras mot omgivningstrycket. Det förbättrar mätresultatet och därmed omställningspunkterna. Logisk manövrering i menyerna enligt VDMA gör det lätt att exempelvis programmera tryckenheter, utgångs-signaler och återställningspunkter.

– Flexibiliteten i vår sensor öppnar upp många valmöjligheter för maskintillverkare, säger Björn Lindberg, teknisk chef Aventics.

Sensorn har antingen två digitala utgångar, eller en analog och en digital. I slutet av 2014 kommer också en variant med anslutning för IO-Link. Med knappsatsen väljer man om utgångarna ska vara PNP eller NPN. Push-pull gör signalen mer okänslig för störningar. Omställningstid 5ms. Man programmerar också NC/NO-funktion och om den analoga utgången ska vara ström eller spänning. Anslutning till IO-Link ger ytterligare parameterinställningar och diagnos-alternativ.

– Montagesättet är lika flexibelt som seriens funktioner. Trycksensorn kan monteras på DIN-skena eller i luftberedningsaggregat, såväl som i en manöverpanel eller på vägg, säger Björn Lindberg.

PE5-seriens sensorer är användarvänliga på flera sätt. Siffrorna på den bakgrundsbelysta LCD-displayen är 10 mm höga och mycket lätta att läsa. Bakgrundsfärgen på displayen skiftar från grönt till rött, för att indikera en avvikelse: från det inställda värdet, problem med strömförsörjningen eller ett annat felmeddelande.

Serien omfattar fem tryckområden mellan -1 till 12 bar, och med skyddsklass IP65 och IP67 är den lämplig även för placering i tuffa miljöer.

Om Aventics
Aventics är en global tillverkare av pneumatikkomponenter och -system. Företaget är teknikledande inom bland annat industripneumatik, pneumatik i marintekniska lösningar och driv- och transportkedjor för exempelvis glas- och fordonsindustrin. Aventics var tidigare en division inom Bosch Rexroth, men agerar sedan 2014 som ett självständigt företag på marknaden.Aventics erbjuder sina kunder branschöverskridande, skräddarsydda systemlösningar och tjänster och har flera decenniers praktisk erfarenhet.

Företaget har 2 100 medarbetare över hela världen. Huvudkontoret finns i Laatzen (Tyskland). Aventics har produktionsanläggningar i Laatzen (Tyskland), Gronau/Leine (Tyskland), Bonneville (Frankrike), Eger (Ungern), Lexington (USA) och Changzhou (Kina). Aventics har, förutom sina produktionsenheter, även företagsrepresentation i 40 länder över hela världen.

 

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006