Ny design hyllar Norden

PUBLICERAD: 25 februari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Carlsberg Norden - low

Carlsbergs nordiska arv har inspirerat det danska bryggeriet att ta fram en ny flaskdesign. Inspirationen har hämtats från det stilrena och avskalade som är utmärkande för Norden. Man har även låtit sig influeras av den fridfulla nordiska naturen och däribland Umeås silverbjörkar. The Nordic Collection kommer att finnas tillgänglig på utvalda barer och nattkubbar under mars till maj 2014.

The Nordic Collection består av tre speciellt framtagna flaskmotiv till Carlsberg Export, var och en med sin egen anknytning till Norden. Inspirationen är hämtad från den vackra naturen och det kalla klimat som i sin tur ligger till grund för den minimalistiska design som är utmärkande för Norden. Flaskornas design är framtagen av danskan Simone Fabricius på den New York-baserade byrån Safari Sundays.

– Vårt mål var att kasta nytt ljus över Carlsberg och plocka fram bryggeriets danska arv. Jag inspireras dagligen i min roll som designer av form och färg från mitt hemland. Med enkla medel skapade vi ett djärvare uttryck, till exempel lät vi den vita färgen som redan finns på flaskan få större utrymme och behöll den karakteristiskt gröna kulören som en accentfärg, säger Simone Fabricius, chefsdesigner på Safari Sundays.

Flaskorna i The Nordic Collection visar också bryggeriets berömda bladformade humlesymbol. Den har en central plats på flaskorna och pryder bland annat den omgjorda kronkapsylen. Man har även tagit tillvara på flaskans naturliga glans och transparens och varvat denna med motivets matta och kompakta struktur för att skapa spännande kontraster. Slutresultatet är en premiumflaska som lämpar sig särskilt bra på exklusiva försäljningsställen.

The Nordic Collection har världspremiär i mars och Sverige är ett av de första länderna med lanseringen. Kollektionen kommer att finnas på utvalda barer och nattklubbar mellan mars och maj runt om i landet.

The Nordic Collection består av tre nya flaskmotiv för Carlsberg export:

Spectra
Spectra är inspirerad av funktionalismen som bland annat är vanlig i Danmark. Funkisstilen strävar efter att bygga in så mycket naturligt ljus som möjligt i rummen – hela spektrumet, vilket har inspirerat flaskans lekfulla och arkitektoniska design.

Symphony
Tivoli konsertsal i Köpenhamn inspirerade denna fantasifulla design. De oregelbundna linjerna på flaskan är en direkt referens till de vertikala och vridna stålbalkar som pryder konserthallens fasad och reflekterar ljuset från soluppgång till solnedgång.

Umeå
År 1888 skonades Umeå från en brand av en grupp silverbjörkar som nu kantar staden för att förhindra framtida bränder. Björkens vackra mönster blev således en naturlig symbol för regionens historia och tidlösa charm som finns bevarad än idag.

Läs vidare

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Snaps i grönare kostym

Den klassiska snapsen O.P. Anderson Aquavit får förpackningar i lättviktsglas och återvinningsbar pet.
New_OP_70cl_Lightweight_glass_2..

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx