Norska bönder besöker Iggesund Paperboard

PUBLICERAD: 28 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Lars Martinsen, vd på Moltzau på knä omgiven med sina kunder och Iggesunds värdar.

Det norska förpackningstryckeriet Moltzau tog med sig kunderna till Iggesund Paperboard. Många av deltagarna är odlare av olika grönsaker som sallader, färska kryddor, tomater och potatis. Flera odlar dessutom ekologiskt. De arbetar nu på att ersätta plasttråg med tråg av kartong för att få snyggare och miljövänligare förpackningar för sina grönsaker. De många miljölarmen om plast gör att kunderna efterfrågar alternativa förpackningar som kartong.

Förutom att förmedla information om förpackningskartong, visade också Iggesund upp sitt miljöarbete, från planta till färdig kartong. Holmen, där Iggesund ingår, var det enda skogsbolag som hamnade på Global 100-listan över världens mest hållbara företag på World Economic Forum i Davos.

Plantskolan

Ett av växthusen som väntar på att fyllas med en miljon plantor.

Besökarna fick se Friggesunds plantskola, utanför Delsbo, där cirka hälften av alla 35 miljoner plantor som Holmen producerar drivs upp. Produktionen är högt mekaniserad för att hinna få fram de femton miljoner plantorna per år.

– Fröna tas från 60 olika fröplantage över hela Sverige så att de ska passa till varje växtzon, för plantorna är hemmakära, berättar Martin Nyman, Iggesunds guide och fortsätter:

– Vi planterar cirka tre gånger fler plantor än antalet träd som vi skördar vilket är en orsak till varför så många plantor behövs varje år.

Avverkning

Slutavverkning görs idag genom ett traktdirektiv som är en manual för hur avverkningen ska göras. Traktdirektivet visar vilka träd som ska sparas, var eventuella kulturminnesmärken finns, natur och djurliv som det måste tas hänsyn till och var man kan köra med skogsmaskinerna plus en massa annan information.

Föraren av skördaren, som kapar och kvistar träden har en digital karta med GPS samt dator så att man vet vilka träd som ska kapas och i vilka längder. De kapade stammarna läggs sedan i sorterade högar, beroende om de ska till sågverket eller pappersbruket som sedan skotaren transporterar ut till vägen. Se film.

Martin Nyman visar upp bild på en Göktyta som finns i området.

Traktdirektivet visade att det finns Göktyta i området så enligt skogsstyrelsen måste man lämna alla hålträd och alla grova lövstammar för att skapa boträd.

Pappersbruket

Iggesunds sågverk ligger vägg i vägg med kartongbruket. Det gör att allt spillvirke och sågspån från sågen kan användas vid tillverkningen av pappersmassan. Dessutom kan transporterna samordnas så att långtradarna körs fyllda.

Pappersmassan tillverkas enligt sulfatmetoden. Vilket innebär att lignin och andra produkter separeras så att bara de rena fibrerna återstår av trädet. Kartong som tillverkas på nyfiber är särskilt lämpad för livsmedelsförpackningar eftersom den vita pappersmassan är helt lukt- och smakfri.

Provsmakning av den färdiga pappersmassan. Till vänster Fredrik Lisinski, marknadschef för norra Europa på Iggesund.

Lignin, bark och bortsorterad flis används för att producera el och vattenånga till pappersbruket. Iggesund är i stor sett självförsörjande på energi. Spillvärmen används i fjärrvärmenätet för att värma upp husen i Iggesund. Pappersbruket återanvänder också alla restprodukter så inget hamnar på deponi.

Lagret där de färdiga rullarna av förpackningskartong staplas upp till tolv meter på varandra.

Kartongen som produceras på Iggesund är den välkända Invercote. Den tillverkas i många olika tjocklekar, skikt och bestrykningar. Kartongen används till alla möjliga förpackningar som livsmedel, läkemedel. cigaretter, parfym, sprit och andra lyxförpackningar.

Kontroll att koronabehandlingen är rätt gjord så att tryckfärgen fäster på den plastbelagda ytan.

På Strömsbruk, strax norr om Hudiksvall, extruderar man på olika plaster som transparent, metalliserad, färgad plast samt organisk bioplast på kartongen. Bioplast görs på organiska, förnyelsebara råvaror. Strömsbruk kan också göra olika lamineringar som exempelvis aluminiumbarriärer eller fodra ihop tunnare kartong för att tillverka tjocka och styva kartongkvaliteter. Det går att beställa skräddarsydda kvaliteter i ett ganska litet antal ark.

Läs vidare

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x

Senaste nytt

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax