Social supermarket startar i södra Stockholm

PUBLICERAD: 4 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Matmissoinen

Vid årsskiftet öppnas Matmissionen i Rågsved. En matbutik som minskar matsvinnet genom att sälja varor med bland annat nära bäst-före-datum, underlättar för personer som lever i ekonomisk utsatthet genom låga priser och skapar arbetstillfällen för personer som idag står utanför arbetsmarknaden. Butiken är resultatet av ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood.

Stockholms Stadsmission öppnar Nordens första sociala matbutik, Matmissionen i centrala Rågsved vid årsskiftet. Butiken har som mål att tillvarata över 200 ton överskottsmat under 2016. Förutom att butiken i sig är en social satsning kommer eventuella intäkter från butiken gå till att utveckla Stockholms Stadsmissionens arbete med arbetsintegration och matsvinn.

– För oss är Matmissionen en dröm som går i uppfyllelse. Konceptet är unikt på så vis eftersom vi under ett och samma tak kan minska utsatthet och öka egenmakt genom att förse ekonomiskt utsatta familjer med prisvärda varor samtidigt som vi skapar arbetstillfällen för dem som idag som står helt utanför arbetslivet, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

Matmissionen har öppet för alla men kommer att erbjuda medlemskap till människor som lever i ekonomisk utsatthet, vilket innebär att medlemmar kommer att få handla mat till en tredjedel av vanligt butikspris. Under första året kommer även 20 personer som i dag står utanför arbetsmarknaden att erbjudas arbetsträning i butiken.

Produkterna i butiken kommer att vara sådana som är nära eller som precis har passerat nära bäst-före-datum, eller av annan orsak inte möjliga att sälja i en vanlig butik. Målsättningen är att bidra till att minska det generella matsvinnet som alla matbutiker tampas med.

– Det mest klimatsmarta är att inte slänga mat. Matmissionen gör inte bara en social insats, det är också ett bra bidrag till en mer hållbar konsumtion.” säger Åsa Domeij, Chef för miljö och socialt ansvar på Axfood.

Butiken är ett pilotprojekt som etableras i ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood (Willys och Hemköp), där Stockholms Stadsmission äger och står för driften av butiken och Axfood är medgrundare samt bistår med livsmedel, finansiering och kunskap.

Med i projektet finns också ett tiotal medfinansiärer från livsmedelsproduktionsledet, som också kommer att skänka varor som ska säljas. Dessa är: Arvid Nordquist HAB, Coca-Cola i Sverige, HKScan Sweden AB, Kavli, Lantmännen, Nestlé Sverige AB, Rydbergs, Santa Maria AB, SCA, Orkla Foods Sverige. Projektet är delfinansierat av Vinnova och övriga medfinansiärer är: Axel Johnson, Bring och Axfoundation.

Stockholms Stadsmission är en ideell förening, fristående från stat, kommun och kyrka som samarbetar med kommun, landsting och andra ideella organisationer. Stockholms Stadsmission bedriver verksamheter för människor i hemlöshet och missbruk, barn, ungdomar och äldre. Stockholms Stadsmission bedriver också skolverksamhet och sociala företag. Arbetet utförs av anställd personal och volontärer. Verksamheten finansieras med gåvomedel från enskilda givare, företag, församlingar, fonder och stiftelser, bidrag från stat, kommun och landsting och intäkter från egen affärsverksamhet.

Axfood AB bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige. Detaljhandeln drivs genom de egenägda kedjorna Willys och Hemköp. Antalet egenägda butiker uppgår till 257. Därutöver samverkar Axfood med ett stort antal handlarägda butiker knutna till Axfood genom avtal, bland annat inom Hemköpskedjan, men också under varumärken som Handlar’n och Tempo. Totalt samverkar Axfood med cirka 820 handlarägda butiker. Grossistförsäljning mot företag drivs genom Axfood Närlivs och egenägda kedjan Axfood Snabbgross. Partihandeln drivs genom Axfood Sverige. Axfood är noterat på Nasdaq Stockholm ABs Large Cap-lista. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

 

Senaste nytt

Paul Jenkins och julkalendrar nyheter i Packnorth Award 2025

Nu har portarna öppnats för bidrag till Nordens största förpackningstävling Packnorth Award. Vi tar en titt på årets nytillkomna kategorier och pratar med brittiska ThePackHubs vd Paul Jenkins, som är det nya internationella tillskottet i jurygänget. Vilka trender ser han? Och hur kommer den nya PPWR-förordningen att påverka branschen?
top-9

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Rottneros varslar personal efter vinstvarning

Förra veckan gick Rottneros ut med en vinstvarning på grund av allt högre råvarupriser, världsmarknadens vikande efterfrågan på mekanisk massa och en allt svagare dollarkurs. Nu varslar koncernen 47 personer där de flesta som påverkas jobbarpå Rottneros Bruk i Sunne.
Rottneros

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Leksands Knäckebröd uppdaterar design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet.
Leksandx

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x