Nordens bästa förpackningar har korats
– se hela vinnarlistan

PUBLICERAD: 3 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Ett urval av de hyllade förpackningarna som fick pris i den nordiska förpackningstävlingen Scanstar 2020.

Tävlingen Scanstar 2020 har avgjorts och totalt 17 vinnande förpackningar från nordiska förpackningsföretag föll juryn i smaken. DS Smith fick priset ”Special Sustainable Packaging” för en e-handelslösning som håller produkter svala under transporten.

Totalt 29 bidrag kom in till tävlingen och av dessa belönades 17 stycken med en Scanstar-utmärkelse – allt från livsmedel- och presentförpackningar till logistiklösningar. Scanstar skriver i ett pressmeddelande att eftersom det rör sig om en skandinavisk tävling var majoriteten av förpackningsmaterialen som deltog i tävlingen fiberbaserade, och några få hade plast som förpackningsmaterial.

Scanstar-vinnarna kvalificerar sig direkt till den globala förpackningstävlingen World Star, som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO).

Europakistan i Dalum visar DS Smiths nya wellpappkista som används vid kremering. Foto: DS Smith

Tävlingsjuryn tilldelade priset ”Special Sustainable Packaging” till DS Smiths wellpapplösning och e-handelsförpackning Arla Unika, som håller produkterna svala under transporten och ersätter EPS-förpackningen som har använts tidigare. DS Smith fick också fler utmärkelser. Dels en begravningskista för kremering tillverkad i återvunnen kartong som spar både på ekonomi och miljö. Dels ett kartonghus tillika en julkalender fylld med lakrits med iögonfallande design. Julkalendern är plastfri och gjord helt i kartong.

Metsä Board hyllades för sin förpackning i falskartong med holografisk design till Arctic Blue Gin. Smurfit Kappa fick utmärkelsen för sin e-handelsförpackning i wellpapp för blombuketter, och Apak för sin transportförpackning till bilstrålkastare. Stora Enso tog hem tre utmärkelser – en förpackning för krukväxter, en julkalender med glass och en pelletslåda. Alla vinnarna och juryns vinnarmotiveringar finns på Scanstar-sajten.

 

 

 

Läs vidare

Max stora förpackningsmakeover

Efter mer än 15 år med samma förpackningsdesign var det hög tid för hamburgerkedjan Max att göra en uppfräschning. Med logotypen med sina distinkta vita och röda linjer som utgångspunkt har varumärket fått ett nytt designsystem beståendes av bland annat stickers och nytt typsnitt.
Screenshot

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x