Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

PUBLICERAD: 6 maj 2024
UPPDATERAD: 8 maj
Brott kan löna sig i förpackningsbranschen. Foto: Marissa Lewis, Unsplash.

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?

Tidigare i vår kunde Packnews berätta om information som kommit till oss och som visade att många företag, även företag med miljardomsättning, smiter undan producentansvaret för förpackningar. Det är Naturvårdsverket som har ansvaret för att följa detta område, men enkelt uttryckt kan man säga att det inte verkar vara ett uppdrag som klaras av. Trots tips till Naturvårdsverket om frifräsare har det i vissa, exemplifierade fall, inte hänt något på flera år. Konkurrensen snedvrids, miljön tar skada och skattekronor kommer inte in.

Samtidigt som det verkar vara nödvändigt med en bättre kontroll kom nyligen uppgifter om att Naturvårdsverket måste spara pengar och behöver ta bort 65 tjänster, bland annat inom området Producentansvaret. Det verkar alltså inte finnas förutsättningar för att kunna skärpa kontrollen. Ett sätt kan vara att öka avgifterna och där är något på gång. Mer om det längre fram i texten.

Svar från Regeringskansliet

Naturvårdsverket hänvisar i frågor kring sin roll i producentansvaret till Regeringskansliet. Vi kontaktade Emilia Högquist som är gruppchef, kemikalier och avfall på Klimat- och näringslivsdepartementet och frågade hur man från deras håll ser på problemet med producentansvaret. Så här svarade hon:

”Som du skriver så är Naturvårdsverket ansvariga för att följa detta område. När regeringen beslutade om en ny förordning om producentansvar för förpackningar i juli 2022 beslutades även om ett särskilt regeringsuppdrag till Naturvårdsverket som bland annat innebär att verket ska följa utvecklingen av hur bestämmelserna i förpackningsförordningen följs och redovisa detta och vilka tillsynsinsatser som verket vidtagit till regeringen. Verket ska också skyndsamt föreslå de förändringar som verket bedömer är nödvändiga. I slutet av mars fick regeringen en tredje delredovisning av uppdraget med några förslag på förändringar. Redovisningen bereds nu inom Regeringskansliet.

I regleringsbrevet till Naturvårdsverket för 2024 har regeringen beslutat att verket i årsredovisningen för 2024 ska redovisa hur myndigheten har prioriterat, planerat och genomfört tillsyn enligt de förordningar om producentansvar som Naturvårdsverkets tillsynsansvar omfattar. Redovisningen ska särskilt beskriva tillsynen över att insamlat avfall behandlas i enlighet med avfallshierarkin, att organisationer med producentansvar för förpackningar följer Naturvårdsverkets beslut om godkännande av dem samt att producenter av elektrisk och elektronisk utrustning följer de bestämmelser som började gälla 1 januari 2023.

Sammanfattningsvis är tillsynen av producentansvaret för förpackningar en prioriterad fråga för regeringen. Om Naturvårdsverket bedömer att nuvarande bestämmelser inte är tillräckliga för att komma tillrätta med de problem som de identifierar förutsätter regeringen att verket återkommer i det regeringsuppdrag som myndigheten har som löper ända till 1 mars 2028, men där verket skyndsamt ska återkomma till regeringen med de förslag som verket ser behov av.

Naturvårdsverket har återkommit till regeringen med en hemställan om att höja tillsynsavgifterna för producentansvaren för att bättre motsvara de kostnader som verket har för detta arbete. Redovisningen skickades på remiss i förra veckan inför fortsatt hantering inom Regeringskansliet.”

Ökade krav

Det kommer alltså att ställas krav på Naturvårdsverket att redovisa hur man prioriterat, planerat och genomför tillsyn, men fokus ligger på att redovisa hur insamlat avfall behandlas, inget sägs om ett behov av ökade kontroller av producenter, det vill säga de som sätter ut förpackningar på marknaden. På en följdfråga om detta till Emilia Högquist har vi inte fått något svar.
Oavsett vad som händer så vill Naturvårdsverket höja förpackningsavgifterna kraftigt. Det framgår av en ”Delredovisning 3 inom Uppdrag om producentansvaret förpackningar” som kommit till Regeringskansliet. I denna skrivelse ger Naturvårdsverket förslag till ändringar i förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar. Bland annat vill man höja årsavgiften. Den finns för att täcka kostnaderna för Naturvårdsverkets arbete och ligger i dag på 2,5 miljoner kronor. Samtidigt har verket konstaterat att man har kostnader på 4,5 miljoner. I beskrivningen av vad kostnaderna täcker framkommer inte heller någonstans att det handlar om att hålla koll på marknaden. Det verkar med andra ord inte finnas några stora ambitioner att följa upp tips på företag som smiter undan. Totalt finns cirka 10 000 förpackningsproducenter anslutna i dag, och det ska sägas till Naturvårdsverkets försvar att ökningen har varit kraftig de senaste åren.

Mycket men lite

Det kan verka mycket med en höjning på två miljoner kronor, men enligt Naturvårdsverket får det inga dramatiska effekter på de anslutna företagen, runt 200 kronor årligen. När pengarna förs över på oss konsumenter säger Naturvårdsverket att det handlar om 41 öre per person och år, något vi bör kunna hantera trots alla andra kostnadshöjningar.

Det måste vara rättvisa som gäller i branschen, det får inte vara enkelt att smita undan. Det sägs att en del företag resonerar som så att det bara är att köra på till dess man blir påkommen och då ta sanktionsavgifterna som inte är höga i förhållande till vad man kan tjäna på att inte anmäla sig till producentansvarsregistret. Brott lönar sig med andra ord.

Läs vidare

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

På Hunkeler Innovation Days måste leverantörerna samarbeta

Alla jämna årtal är schweiziska Luzern centrum för Hunkeler Innovation Days. Det kanske inte låter så spännande, men det är troligen den mest intressanta platsen för att upptäcka ny teknik och utvecklingstrender inom grafisk produktion.
hunkeler-i-dx

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se