Namnbyte för förpackningsaktör i Göteborg

PUBLICERAD: 30 november 2022
UPPDATERAD: 31 januari
Peter Hjelm (till vänster), vd på By Wind och koncernchef i By Wind Group, och Magnus Iversén, vd för GBGT Box och ordförande i By Wind Group.

I vintras slogs Danagård Litho och Göteborgstryckeriet samman till ett samägt moderbolag med namnet DG Print Group. Koncernen byter nu namn till By Wind Group samtidigt som förpackningsverksamheten renodlas och verkar under ett eget nytt varumärke – GBGT Box.

I det nya bolaget särskiljs förpacknings- och tryckeriverksamheten och bildar två specialiserade systerföretag: tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box. Det skriver By Wind Group i ett pressmeddelande.

Marknadschef Maria Iversén. Foto: Arkiv/Claes Nordström

– Vi har tagit med oss det bästa av våra två etablerade varumärken och företagskulturer och fört samman det till något helt nytt som klarar att möta framtida krav och efterfrågan från våra kunder, säger marknadschefen Maria Iversén.

Förpackningar i nytt bolag

Göteborgstryckeriets förpackningsverksamhet som tidigare hette Box & Display, med fokus på klimatsmarta, funktionella förpackningar för premiumsegmentet, verkar nu under det egna varumärket GBGT Box och blir ett systerföretag inom By Wind Group. Enligt företaget var det naturligt att särskilja förpacknings- och tryckeriverksamheten.

– Marknaden och processerna skiljer sig mycket åt. Och det är framför allt på den internationella marknaden som kundtillströmningen på förpackningssidan sker. Vi växer i båda våra affärsområden, rigid boxes och kapslar, säger Magnus Iversén, vd för GBGT Box och ordförande i By Wind Group, tidigare vd för Göteborgstryckeriet och Box & Display.

Tre affärsområden inom tryck

Danagård Litho var tidigt ute med satsningar på hållbar produktion. Redan 1994 gjordes investeringar i vindkraft och 2018 blev man första svenska tryckeri med ursprungsmärkt el från eget vindkraftverk. I dag producerar vindkraftverken cirka 29,7 GWh och verksamheten förbrukar endast 2 GWh, vilket innebär att resterande energi säljs i elnätet. Detta hållbarhetstänk fortsätter i den nybildade koncernen och avspeglas i allra högsta grad i det nya namnet.

Tryckeriverksamheten i By Wind består av tre segment:

– Med våra affärsområden Art Printing By Wind, Commercial Printing By Wind och Architecture Printing By Wind har vi ett tydligt erbjudande där vi presenterar de allra bästa lösningarna inom respektive segment, säger Peter Hjelm, vd på By Wind och koncernchef i By Wind Group, tidigare vd för Danagård Litho.

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires