Mondi och DS Smith närmar sig en överenskommelse om förvärv

PUBLICERAD: 11 mars 2024
UPPDATERAD: 11 mars
Foto: Adam Smigielski, Unsplash

Mondi har tillkännagivit ett principavtal om ett potentiellt erbjudande om att förvärva DS Smith för 72 miljarder SEK (5,14 miljarder brittiska pund).

Avtalet följer efter att Mondi förra månaden bekräftade att man övervägde ett möjligt erbjudande om alla aktier på sin konkurrent DS Smith.

Denna affär skulle potentiellt skapa en förpackningsjätte med ett marknadsvärde som överstiger 140 miljarder SEK enligt Reuters.

Enligt avtalet skulle Mondi-aktieägarna äga 54 procent och DS Smiths aktieägare skulle äga de återstående 46 procent av den sammanslagna enhetens emitterade och kommer att emitteras aktiekapital.

Aktieägare i båda företagen förväntas dra nytta av ökad exponering för tillväxttrender inom hållbara förpackningar och ett kombinerat geografiskt fotavtryck som skulle etablera en dominerande ställning inom wellpappförpackningssektorn i hela Europa.

Detta inkluderar fabriker för nytillverkade wellpappråvaror, ett ledande konverteringsnätverk och strategiskt placerad, integrerad återvunnen wellråvaraproduktion.

I ett gemensamt uttalande sa företagen: ”Kombinationen är en spännande möjlighet att skapa en paneuropeisk industriledare inom pappersbaserade hållbara förpackningslösningar, med kompletterande geografiska fotavtryck, ledande kundrelationer, en stark balansräkning och kassaflödesprofil, och potentialen att leverera betydande fördelar till respektive aktieägare, kunder, anställda och relaterade intressenter.”

Fusionens fortskridande är beroende av att man når en överenskommelse om andra villkor, inklusive regulatoriska frågor och slutförandet av ömsesidig bekräftande due diligence till både Mondi och Smiths belåtenhet.

Den föreslagna sammanslagna gruppen skulle fortsätta under sitt nuvarande ledarskap, med Mondis Andrew King som VD och Mike Powell som CFO.

Dessutom förväntas tre icke-verkställande styrelseledamöter från Smith ansluta sig till Mondi Groups styrelse.

Enligt brittiska förvärvsbestämmelser hade Mondi fram till den 7 mars 2024 på sig att formalisera ett erbjudande om DS Smith eller dra sig tillbaka. I och med att principavtalet nu är på plats har tidsfristen förlängts till den 4 april i år för att officiellt slutföra erbjudandet.

Läs vidare

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Här får plastförpackningar skulden igen

I de flesta fall blir vi glada när media skriver om oss och plaståtervinning. Men nu har det blivit väldigt fel skriver Svensk Plaståtervinning på LinkedIn. Det handlar om en artikel som blandar ihop plastförpackningar med övrigt plastavfall. Så här skriver Svensk Plaståtervinning.
Aftonx

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy