Möjligheter med flerlagersteknik

PUBLICERAD: 24 augusti 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Kruxet att göra självhäftande etiketter och andra material opaka utan att tumma på vidhäftningen är förbi, menar Herma tack vare sin flerlagersteknik.

”HermaPerfectOpaque” är Hermas flerlagersteknik på självhäftande etiketter. Med tekniken kan man göra de flesta etikettmaterial opaka. Enligt företaget sker det utan risk för migrering eller att vidhäftningens egenskaper påverkas. Att olika typer av etikettmaterial och lim nu kan kombineras innebär enligt företaget en optimal opacitet för olika applikationer vilket gör att limmet även lämpar sig för direktkontakt med livsmedel.

Herma skriver i ett pressmeddelande att tidigare var situationen att utbudet på färgade etikettmaterial var tunt, eller så var etikettkonverterare tvungna att förlita sig på ett material med färgat lim. I det senare exemplet följer det dock ofta med sotpartiklar som  försämrar konventionella etiketters vidhäftning.

– Med hjälp av vår flerskiktsteknik färgar vi bara det andra lagret – med ett nytt pigment som är lämpligt för direktkontakt med livsmedel. Limskiktet som omedelbart påverkar substratet lämnas oförändrat, förklarar Ulli Nägele på Hermas avdelning för forskning och utveckling.

Herma rivstartar sin nya opaka serie med två olika lim – HERMAperfectOpaque 62Gpo och 62Dpo. Den förstnämnda är anpassad för applikationer som kräver hög klibbighet trots fuktiga och kalla miljöer. För att producera opaka laserutskrivna etiketter så är det 62Dpo som gäller. Dess främsta egenskap är att det inte blöder över etikettkanten efter att det har stansats ut.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning