Möjligheter med flerlagersteknik

PUBLICERAD: 24 augusti 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Kruxet att göra självhäftande etiketter och andra material opaka utan att tumma på vidhäftningen är förbi, menar Herma tack vare sin flerlagersteknik.

”HermaPerfectOpaque” är Hermas flerlagersteknik på självhäftande etiketter. Med tekniken kan man göra de flesta etikettmaterial opaka. Enligt företaget sker det utan risk för migrering eller att vidhäftningens egenskaper påverkas. Att olika typer av etikettmaterial och lim nu kan kombineras innebär enligt företaget en optimal opacitet för olika applikationer vilket gör att limmet även lämpar sig för direktkontakt med livsmedel.

Herma skriver i ett pressmeddelande att tidigare var situationen att utbudet på färgade etikettmaterial var tunt, eller så var etikettkonverterare tvungna att förlita sig på ett material med färgat lim. I det senare exemplet följer det dock ofta med sotpartiklar som  försämrar konventionella etiketters vidhäftning.

– Med hjälp av vår flerskiktsteknik färgar vi bara det andra lagret – med ett nytt pigment som är lämpligt för direktkontakt med livsmedel. Limskiktet som omedelbart påverkar substratet lämnas oförändrat, förklarar Ulli Nägele på Hermas avdelning för forskning och utveckling.

Herma rivstartar sin nya opaka serie med två olika lim – HERMAperfectOpaque 62Gpo och 62Dpo. Den förstnämnda är anpassad för applikationer som kräver hög klibbighet trots fuktiga och kalla miljöer. För att producera opaka laserutskrivna etiketter så är det 62Dpo som gäller. Dess främsta egenskap är att det inte blöder över etikettkanten efter att det har stansats ut.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x