Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

PUBLICERAD: 11 augusti 2023
UPPDATERAD: 10 augusti
Extrudering hos Holmen Iggesund i Strömsbruk.

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.

Fram till nu har materialet, Inverform, haft en PET-beläggning på 40 gram per kvadratmeter. Tillsammans med kunder har man utvecklat tekniken så att man nu kan komma ner i 30 gram per kvadratmeter, det vill säga 25 procent mindre PET.

Livsmedelstråg gjorda av kartong med PET-beläggningar erbjuder bättre återvinningsbarhet än tråg helt tillverkade av fossilbaserade material. Och förutom att ha en fett- och fuktbarriär säkerställer PET-beläggningen extrem temperaturbeständighet. Detta gör den idealisk för tråg som placeras i mikrovågsugnar eller konventionella ugnar med färdig kyld och fryst mat.

– Vår nya kvalitet möjliggör livsmedelsförpackningar som har erforderlig temperaturbeständighet och fett- och fuktbarriär, men med mycket låg plasthalt, säger Malin Ekroos, produktchef för mervärde på Holmen Iggesund.

– Vi skapade den här produkten i linje med vår ambition att minska användningen av plast i förpackningar. Det här är något konsumenter vill se, liksom varumärken, och vi kan bidra till den förändringen.

Tråg tillverkade av Inverform. Foto: Holmen Iggesund

– Vår nya produkt har det lägsta plastinnehållet av alla jämförbara extruderade PET-produkter som finns på marknaden för närvarande, tillägger Ekroos.

– Lanseringen är en del av vår produktutvecklingsprocess. Det är ett bra steg framåt i vår resa att förse våra kunder med hållbara alternativ.

Det nya, lägre plastinnehållet gör att Holmen Iggesund nu kan erbjuda sina kunder en del av sina kombinerade kartong- och PET-produkter i förhållandet 90 % fiber till 10 % plast. PET-beläggningen finns i svart, vit eller transparent version. Förutom sin höga temperaturbeständighet tätar PET mycket bra och ger en utmärkt syre- och fettbarriär. Den PET-belagda baksidan har också en blank finish för förbättrade ytegenskaper.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a