Miller Graphics introducerar
Atom på Packnorth

PUBLICERAD: 23 mars 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Miller Graphics demonstrerar den digitala plattformen Atom på den digitala mässan Packnorth, 10-12 maj. Foto: Pressbild

Ett av de allra första företagen att anmäla sig till den digitala mässan Packnorth var Miller Graphics, en leverantör av färghantering, repro, klichéer och digitala tjänster för alla tryckbehov. Avsikten är att utnyttja mässan för att introducera den helt nya, digitala, plattformen Atom som underlättar arbetet för tryckerier, förpackningstillverkare, varumärkesägare och dess kunder.

Anna Jonhed är försäljnings- och affärsutvecklingschef på Miller Graphics och hon var besökare på Sign&Print Connect som arrangerades i februari. Det gav mersmak.

– Jag gillade konceptet. Det mesta sker ju digitalt idag och det driver oss i den här frågan. Det är helt enkelt ett bra sätt att komma ut med ett budskap. Sen är det naturligtvis så att vi saknar det fysiska mötet.

Klaus Pihl är Nordenchef för Miller Graphics och ser Packnorth som ett bra test.

– Det är bra att få testa möjligheterna med digitala mässor, det är något som kommer att leva kvar i framtiden, det är jag säker på, och att vara med från början ger bra erfarenhet, säger han.

Anna Jonhed, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Miller Graphics. Foto: Pressbild

Miller Graphics har en bred pallett med erbjudanden till industrin. De har tidigare stått för sig själva, men nu under våren har de fått en samlande plattform som döpts till Atom.

– Självfallet är det Atom som kommer att vara det vi främst framhåller i vår monter på Packnorth. Det är en plattform där vi samlat alla våra online erbjudanden, något som underlättar för våra kunder, både de som trycker och de som är varumärkesägare, säger Anna Jonhed.

Kunskap i automatisering

På Atom samlas det som kommer från Miller Graphics och det som adderades efter köpet av Halmstadsföretaget Lito AB, ett företag med stora kunskaper i automatisering av mediaprocessen, i början av förra hösten.

– På Atom finns exempelvis DAM, Creator, PIM och Mag. DAM står för Digital Asset Management och hanterar bilder och video, PIM står för Product Information Management där vi hanterar all produktdata och kan bygga mindre webbshoppar för små och medelstora företag och via Creator kan vi skapa digitala media och artwork för förpackningar. Här handlar det om mallbaserade verktyg som säkrar att ett varumärke visas på samma sätt hela tiden.

Creator kan kopplas samman med PIM och DAM vilket ger total kontroll över hela den grafiska produktionsprocessen. MAG är en tjänst där man kan ladda upp broschyrer och tidningar via PDF och göra dem bläddringsbara och länkade.

Förpackningsdata på ett ställe

Via plattformen når man också Millent, det konfigurerbara arbetsflödet som hjälper kunderna att ha total kontroll på var i en process deras jobb befinner sig. Här ryms också Content som samlar förpackningsdata på ett ställe och länkar mellan en kunds system och Millnet.

Det här naturligtvis väldigt övergripande förklaringar till Atom, vi berättar mycket mer i detalj på mässan, säger Anna Jonhed.

Atom är till stor nytta både för den som designar och producerar en förpackning. Förutom Atom kommer Miller Graphics också att lägga fokus på vad man kan göra för tryckerier när det kommer till färghantering och hur man kan se till att de jobbar smartare och effektivare. MG Shift är ett exempel, det är företagets lösning på sjufärgstryck, vilket gör att man inte behöver jobba med Pantonefärger. På så sätt får man ner kostnaderna och ökar effektiviteten i pressarna.

”Ett positivt mottagande”

Det har gått ganska kort tid sedan Atom introducerades på marknaden, men enligt Klaus Pihl har mottagandet varit positivt.

Klaus Pihl är Nordenchef för Miller Graphics och ser Packnorth som en möjlighet att testa på digitala mässor. Foto: Pressbild

– Det har definitivt varit ett positivt mottagande och vi har i dag ett väldigt bra erbjudande till marknaden. Vi har gått från att vara en stor reproleverantör till att vara så mycket mer. Vi är nu mycket bredare.

– Vi har tagit steget mot att bli en allt mer digital leverantör även om vårt största affärsområde fortsatt är att arbeta med tryckerierna, jobba med färghantering, klichéer och repro. Det nya steget är att hjälpa till att ge ordning och reda och effektivitet.

Vilja att bli bättre

Ett intressant förändringsarbete med andra ord hos Miller Graphics. Hur upplever man annars förändringsviljan generellt i branschen?

– Hade jag fått den frågan för ett och ett halvt år sedan hade jag definitivt sagt att det finns en stor förändringsvilja, men den rådande pandemin gör att företagen håller lite hårdare i pengarna, säger Anna Jonhed.

– Det finns dock fortsatt en förändringsbenägenhet och en vilja i branschen att utvecklas och bli ännu bättre och det är otroligt viktig att hela värdekedjan går bra, ingen del får gå på knäna, branschen är beroende av att hela kedjan fungerar bra.

Fotnot: Miller Graphics ställer ut i sin monter på Packnorth den 10–12 maj. Besökare registrerar sig gratis till den digitala mässan.

 

Text: Bo Wallteg

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x