Matteknikföretaget Micvac har en patenterad metod för att tillaga och pastörisera mat direkt i förpackningen. Den kom till användning när en viss matvarujätte nyligen lanserade tre kylda färdigrätter i Sverige.
Sedan november säljer matvarujätten Lidl tre färdigrätter som har producerats av Smålandskräftan genom Micvac-metoden. Alexander Weiss, kategorichef på inköp hos Lidl:
– Vi blev väldigt intresserade när Smålandskräftan berättade om den här tekniken och produkterna har inte gjort oss besvikna. För mig som inköpare är det väldigt viktigt att produkterna har så lång hållbarhet som möjligt utan att kvaliteten påverkas och med Micvac-metoden håller de sig fräscha väldigt länge, säger han i ett pressmeddelande.
Planer på expansion
Weiss säger att han tror mycket på Micvacs metod och ambitionen framåt är att introducera de nya kylda färdigrätterna i fler europeiska länder framöver.
– Smaken är ju subjektiv, men många upplever att rätter som har tillagats med Micvac-tekniken smakar väldigt bra – som om de vore hemlagade faktiskt. Vi har länge velat utveckla färdigrättssegmentet och med den här metoden kan vi göra det med produkter med högt näringsinnehåll, och som dessutom både smakar gott och ser aptitliga ut,
Teknik bevarar smak
Micvac har sitt huvudkontor i Mölndal. Tekniken de har utvecklat går ut på att mat tillagas och pastöriseras varsamt, direkt i förpackningen. Det bevarar både smak och näring helt utan onödiga tillsatser eller konserveringsmedel, enligt företaget.