Micvacs metod i tre nya färdigrätter

PUBLICERAD: 18 februari 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Tre nya färdigrätter hos matvarujätten Lidl – producerade med Micvacs metod.

Matteknikföretaget Micvac har en patenterad metod för att tillaga och pastörisera mat direkt i förpackningen. Den kom till användning när en viss matvarujätte nyligen lanserade tre kylda färdigrätter i Sverige. 

Sedan november säljer matvarujätten Lidl tre färdigrätter som har producerats av Smålandskräftan genom Micvac-metoden. Alexander Weiss, kategorichef på inköp hos Lidl:

– Vi blev väldigt intresserade när Smålandskräftan berättade om den här tekniken och produkterna har inte gjort oss besvikna. För mig som inköpare är det väldigt viktigt att produkterna har så lång hållbarhet som möjligt utan att kvaliteten påverkas och med Micvac-metoden håller de sig fräscha väldigt länge, säger han i ett pressmeddelande.

Planer på expansion

Weiss säger att han tror mycket på Micvacs metod och ambitionen framåt är att introducera de nya kylda färdigrätterna i fler europeiska länder framöver.

– Smaken är ju subjektiv, men många upplever att rätter som har tillagats med Micvac-tekniken smakar väldigt bra – som om de vore hemlagade faktiskt. Vi har länge velat utveckla färdigrättssegmentet och med den här metoden kan vi göra det med produkter med högt näringsinnehåll, och som dessutom både smakar gott och ser aptitliga ut,

Teknik bevarar smak

Micvac har sitt huvudkontor i Mölndal. Tekniken de har utvecklat går ut på att mat tillagas och pastöriseras varsamt, direkt i förpackningen. Det bevarar både smak och näring helt utan onödiga tillsatser eller konserveringsmedel, enligt företaget.

 

 

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx