Massor av nyheter när Labelexpo Europe öppnar nästa vecka

PUBLICERAD: 5 september 2023
UPPDATERAD: 12 september
Det är sista gången Labelexpo arrangeras i Bryssel. År 2025 blir det Barcelona.

Nästa vecka är det dags för den första upplagan av Labelexpo Europe sedan 2019. Världens största etikett- och förpackningstryckmässa öppnar dörrarna på Brussels Expo den 11 – 14 september och det utlovas många nyheter.

Labelexpo Europe 2023 presenterar mer ny teknik och livedemonstrationer än någon tidigare mässa, med över 600 utställare i nio hallar. Viktiga fokusområden på mässan för nya tekniklanseringar inkluderar flexibel förpackning, digitalisering och automatisering.
HP lanserar exempelvis 200k mid-web digital press, efterföljare till den framgångsrika HP Indigo 20000 och företaget kommer att visa ett ekosystem för ”digital pouch factory” för påstillverkning och efterbehandling av andra filmer som inte stöds, inklusive etiketter och sleeves.

Ledarskapspanel

Dessutom kommer HP att vara värd för en ledarskapspanel tisdagen den 12 september kl. 11.00. Talare i panelen inkluderar Dimitri Stamatiou, VP Innovations and Engineering på MCC, Lee Pretsell, VP Healthcare and Specialty på CCL, och Jens Nilsson, CTO på All4Labels. De kommer att diskutera makroekonomiska trender som påverkar etikett- och förpackningsindustrin, inklusive hållbarhet, arbetskraftsbrist och automatisering.

Digitalt tryck av pappersbaserat flexibla förpackningsmaterial kommer att demonstreras av Xeikon på den nya TX-500 Titon tonerpressen och SCREEN på Truepress Pac520P.

Flexo gör en stor comeback på denna gång. Nilpeter, Lombardi och BOBST kommer att demonstrera tryck av flexibla förpackningar och etikettfilmmaterial på 26-tums/670 mm mid-web UV-flexopresslinjer. OMET gör showdebut för sin KFlex modulära flexoplattform och Mark Andy lanserar Pro Series flexopress, som kan uppgraderas till en hybridmaskin.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett annat nyckeltema, med nya lanseringar inklusive UPM Raflatacs Ocean Action-plastetikett, som kommer från plastavfall uppamlat i haven, och Avery Dennisons visar AD LinrSave och AD LinrConvert linerless etikettsystem riktade till marknaden för prime label.

I en fortsättning på hållbarhetstemat kommer besökarna att få möjlighet att delta i en expertledd masterclass anordnad av The Label Academy. Den kommer att täcka hållbara etiketter och förpackningar.

Gabriela Neves Ferri, VP för Global R&D and Sustainability på All4Labels, säger innan denna övning: ”Vi på All4Labels tror att hållbarhet omfattar inte bara miljövård utan också om att stärka människor från alla samhällsskikt. Vårt engagemang för miljö-, sociala och styrningsprinciper återspeglar vår övertygelse om att ett företags styrka kommer från att prioritera medarbetarnas välbefinnande och mångfald.”

Viktiga Labelexpo Europe 2023-funktioner inkluderar Automation Arena och Flex Pack Trail. Automation Arena har ett fullständigt ”lights out” produktionsarbetsflöde. Besökare kan se ett helt automatiserat arbetsflöde från filskapande till uppspolning med automatiserad inspektion och MIS-integration, utan några manuella ingrepp. Deltagarna inkluderar CERM, Esko, Xeikon, KURZ, Grafotronic och Fedrigoni Self-Adhesive.

På Flex Pack Trail kan man lära sig om digitala och konventionella presstekniker, flexpack materialkonstruktioner, beläggning, laminering, bläck och härdningskrav, in-line och near-line dekorationsalternativ, QC och migrationstestning. Detta stöds av en Label Academy masterclass om flexibla förpackningar.

Lär dig allt om ECG

En nyhet på Labelexpo Europe 2023 är Flexo’s Future – ECG, en serie presentationer och guidade turer om utökat färgomfång (ECG)-utskrift. Dagliga presentationer av den välkända ECG-experten Dr Kai Lankinen kommer att äga rum på utställningsgolvet, och täcker alla aspekter av tryck med en fast färgpalett, där upp till sju färger (CMYK+OGV) används för att reproducera dekorfärger.

Besökare kommer också att få chansen att delta i Dieline Forum, en tvådagars designkonferens som kommer att utforska de senaste trenderna och innovationerna som formar morgondagens varumärken, inklusive fokus på hållbart varumärke.

Det här sista gången som Labelexpo Europe arrangeras i Bryssel. Mässledningen meddelade i somras att Labelexpo år 2025 kommer att ta plats i Barcelona.

 

Läs vidare

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx