Mässa bjuder på plastdebatt

PUBLICERAD: 26 september 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Mässan äger rum den 2–3 oktober på Kistamässan i Stockholm.
Empack-mässan äger rum den 2–3 oktober på Kistamässan i Stockholm.

Plast och framtida material kommer att diskuteras flitigt under årets förpackningsmässa Empack. Flera svenska företag kommer vara på plats för att delta i en paneldebatt om plastproblematiken i förpackningsbranschen.

Emelie Törn, projektledare för Empack.
Emelie Törn, projektledare för Empack.

Den 2–3 oktober slår Kistamässan i Stockholm upp dörrarna till årets förpackningsmässa Empack. I år står plast och framtida material i centrum.

– I plastdiskussionen som pågår nu fokuseras mycket på att plasten anses vara en miljöbov och ser mest till materialets negativa påverkan på samhälle och miljö. Det är inte hela sanningen. Man måste även ta hänsyn till hur plasten används, om den är cirkulär och att den återvinns, säger Emelie Törn som är projektledare för Empack och tillägger:

– Som förpackningsmässa har vi ett stort ansvar att lyfta plastfrågan. 

Ikea och Arla Foods bland debattörerna

Under mässans andra dag hålls paneldebatten ”The Plastic Debate”, i ledning av moderatorn Per-Stefan Gersbro. Deltar gör Elisabeth Gierow från Duni, Lena Lundberg från IKEM, Torkel Bergengren från Arla Foods, Åsa Stenmarck från IVL Svenska Miljöinstitutet och Allan Dickner från Ikea.

Lena Lundberg, IKEM.
En av debattörerna är Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM.

Flera av aktörerna står enade om att plastproblematiken måste börja hos individen, men debatten kommer även beröra hur företagen ska tänka när de snart måste förhålla sig till nya restriktioner om engångsartiklar i plast. Något som träder i kraft i EU år 2021.

– Jag tycker att alla ska fundera över sin plastanvändning generellt, eller egentligen över all form av materialanvändning. Vilka onödiga material kan vi ta bort? Hur kan vi se till att de material vi använder går till återvinning, säger Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Plast är i många fall det bästa förpackningsmaterialet. För att minska miljöpåverkan ytterligare ska förpackningarna designas för återvinning samt innehålla mer återvunnen plast, säger Lena Lundberg, IKEM.

Debatten hålls på engelska. Mer information hittar du här.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

BEWI ökar sin återvinningskapacitet genom att öppna en cirkulär hubb i Norrköping

BEWI öppnar nu sin nya cirkulära hubb i Norrköping, vilket ökar företagets återvinningskapacitet för EPS (expanderad polystyren) med 40 procent.
BEWIx

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x