
Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Undersökningen visade att nästan fyra av fem konsumenter (78 procent) inte prioriterar produkter med återanvändbara och påfyllningsbara förpackningar, trots att 80 procent av de tillfrågade tror på vikten av att minska plast.
Undersökningen visade också på oro över engångsplaster, där 80 procent av de tillfrågade kände ett kollektivt ansvar för att minska sin användning. Över hälften (57 procent) uttryckte oro över mängden engångsplast och inte återvinningsbara material som används i mat- och dryckesförpackningar.
Glapp mellan avsikt och handling
Trots dessa farhågor finns det en betydande klyfta mellan konsumenternas avsikt och handling. Medan 38 procent av de tillfrågade inser vikten av att vara miljövänliga, tycker de att det är utmanande att införliva detta i sina dagliga rutiner. Dessutom väljer 76 procent inte produkter med minimala eller inga plastförpackningar, och 77 procent väljer inte produkter gjorda av återvunnet eller lättåtervinningsbart material för att minska avfallet.
Hinder för hållbar användning av förpackningar
Undersökningen identifierade flera hinder för införandet av hållbara förpackningar, inklusive bekvämlighetskulturen. Ungefär 44 procent av de tillfrågade angav att det var svårt att komma ihåg att ta med återanvändbara förpackningar, medan 39 procent var oroliga för besväret med att returnera, rengöra eller förvara återanvändbara förpackningar.
Undersökningen fann också att ekonomiska belöningar kunde uppmuntra konsumenterna att använda återanvändbara förpackningar mer, vilket ledde till att 43 procent av de tillfrågade sa att de skulle använda återanvändbara förpackningar mer om de fick en liten belöning för att returnera dem, och 37 procent skulle göra det om det inte fanns någon pant på förpackningen.
Demografiska skillnader
Undersökningen visade på skillnader i motivation och engagemang mellan olika demografiska grupper. Till exempel skulle nästan hälften (49 procent) av Baby Boomers behöva försäkran om att återanvändbara förpackningar är rena, jämfört med 31 procent av Gen Z. Dessutom var 43 procent av Gen Z angelägna om att få en donation till en välgörenhetsorganisation som de valt, jämfört med 38 procent av Boomers.
Undersökningen belyser behovet av ett människocentrerat förhållningssätt för att utforma hållbara lösningar skriver PA Consulting. Genom att förstå konsumenternas motivation och ta bort hinder för engagemang kan företag uppmuntra planetpositivt konsumentbeteende och utnyttja den fulla potentialen av hållbara förpackningar.