Lydén Distillerys gin nu i nydesignad och lättare glasflaska

PUBLICERAD: 23 januari 2023
UPPDATERAD: 31 januari

Den nya glasflaskan är betydligt lättare än den gamla. Innehållet väger dock fortfarande tungt.|

Det småländska hantverksdestilleriet Lydén Distillery presenterar en ny, lättare glasflaska och tar ett steg närmre sin vision om att en dag bli Sveriges Grönaste Destilleri.

Tidigare har destilleriet som ligger i Ljungby prisats för sina olika ginsorter i internationella tävlingar. Med två världsmästartitlar och utsedda till bland annat Årets Kronobergare & Årets Företagare i Ljungby så tar de nu ett stort steg i sitt miljöarbete.

Den nya flaskan är nästan 30 procent (29,4% om man ska vara exakt) – något som gör den mer klimatsmart och hållbar än sin föregångare, och hos Lydén Distilleri är man helt övertygade om att förändringarna kommer att minska co2-utsläppen.

Inom kort kommer den nya flaskan att levereras till bland annat Systembolaget och först ut är Dry Gin & Pink Gin för att inom kort följas av destilleriets övriga produkter.

Man utgick från den gamla flaskans design, som är en så kallad standardflaska – en flaska som vilken producent som helst kan beställa hem. Den analyserades i syfte att se vad man skulle kunna göra för att få ner vikten, men ändå behålla samma formspråk och göra en unik design som man är helt ensamma om i världen.

 

Den tjocka bottnen svarade för cirka en tredjedel av glasflaskans vikt. Genom att plocka bort den fick man ner vikten från 565 gram till 399 gram. Därmed minskade även höjden på flaskan med cirka 15 millimeter. Förslutningen är ny och försedd med företagets logga.

Med dagens produktion minskar destilleriet vikten på sina produkter med cirka 4 ton glas under 2023 – vilket har en positiv effekt på CO2-utsläppen.

Redan tidigt under 2022 började arbetet för en grönare tillverkning i destilleriet. Genom att modifiera kopparpannan minskades elåtgången vid destillering med närmre 50 procent, och genom att byta ut kylaren på kopparpannan minskades vattenförbrukningen med 80 procent.

 

Läs vidare

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

Ny termoformningsfilm av monomaterial från Coveris

Coveris har gjort ett genombrott inom termoformade filmförpackningar med utvecklingen av sin återvinningsbara lösning.
COVERIS MONOFLEX_THERMOFORM_GROUP_IMAGEx

Nytt kartongmaterial som underlättar separering av plast

Trayforma BarrPeel från Stora Enso är ett nytt, ”easypeel” kartongmaterial för skinpack som gör det möjligt att packa färsk mat i återvinningsbara kartongtråg.
stora enso trayformax

Nordic Paper får tillstånd för utökad produktion i Bäckhammar

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har i slutet av januari gett tillstånd för utökad produktion vid Nordic Papers anläggning i Bäckhammar.
Matvaror i papper_51

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a