Litepaq växlar upp med digital skärning – ”Vi har fått fler kunder”

PUBLICERAD: 4 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Litepaqs vd Kari Klemettilä ser positiva effekter med investeringen i ett digitalt skärflöde. Foto: Privat

Litepaq tillverkar kartongbaserade engångspallar och specialemballage för basindustrin.
Företaget inledde året med att övergå till ett digitalt skärflöde med en ny skärmaskin från Zünd för sina specialemballage. Bytet visade praktiskt taget över en natt på ett positivt utfall. Den ökade skärkapaciteten har också gjort att fler storkunder knackar på dörren.

Karlstadföretaget Litepaq är i ropet med specialemballage och engångspallar av vätskekartong och wellpapp. Enligt vd:n Kari Klemettilä är det i linje med det kunder i dag efterfrågar, miljöriktiga och återvinningsbara lastbärare för att minska vikten på godset och för att reducera koldioxidutsläpp.
Litepaqs robusta engångspallarna klarar att transportera produkter som väger flera ton.

Specialemballagen till kunderna i fordons- och tillverkningsindustrin går nu i en helt digital produktion. Tidigare hade Litepaq fyra anställda på avdelningen som skar ut wellpappen med den analoga utrustningen. Handarbetet är nu ett minne blott. Företaget har investerat i skärbordet G3 XL3200 från schweiziska tillverkaren Zünd.

– Vi har gått från helt analog till digital produktion, säger Kari Klemettilä och utvecklar:

– Vi har lagt ner fyra år på utveckling av produkter och byggt analoga verktyg för att se att produkterna blir rätt. Efterhand har vi sett att det finns en marknad. Sedan har jag letat efter en bra pålitlig robust maskin, och fastnade för Zünd, en högkvalitativ maskin från Schweiz, säger Kari Klemettilä och förklarar att de använder skärbordet för upp till sex centimeter tjocka material i storlek upp till 2,37 x 6 meter.

Skära och fräsa

Med verktygen i Zünd-bordet kan de skära och fräsa, göra V-cut-skärningar samt hål. Emballageritningarna skapas i ett 3D CAD-program och därifrån skickas de direkt till skärmaskinen.

– Det är schweizisk precision. Maskinen gör exakt det du ber den att göra.

– Jag såg en lucka i marknaden på tillverkning av produkter i kraftwell i Sverige och Norden. Speciellt utan och andra saker – jag ville ha en otroligt flexibel tillverkning. Det tar oss 20 minuter att göra en basritning, sedan kan vi snabbt ändra måtten i ritningen efter kundens önskemål. Vi sparar filen, skickar den till maskinen och så är det klart. Det behövs inga verktyg, stansar eller stora ställkostnader. Där ser jag att vi blir väldigt effektiva mot marknaden.

Litepaq använder Zündskärbordet för upp till sex centimeter tjocka material i storlek upp till 2,37 x 6 meter. Foto: Privat
Frigör tid

Kari Klemettilä säger att de har haft god beläggning sedan i januari. Han uppskattar att skärmaskinen har varit i drift under 80 procent av tiden. Den frigör också tid i verksamheten. Personalen får mer tid till andra arbetssysslor, som palltillverkning.

– Vi går från fyra man till två man på avdelningen, säger han och förklarar att en operatör sköter flödet från ritning till utskärning. När skärningen är klar går de utskurna kraftwellsbitarna vidare på ett löpande band till en annan operatör som sammanfogar dem till färdiga emballage. Specialemballagen levereras till kunden som platta paket.

– Kunderna kan resa lådorna genom att klicka i pusselbitarna för att sedan packa, banda och plasta.

Litepaq startade 1995 och har i dag nio anställda. Kari Klemettilä säger att en stor produkt är Litepaqs unika pallkragar och sarger som passar både till standardpallar och deras egna lastpallar av fukttålig vätskekartong.

– Traditionella kragar av trä är både dyra och tunga.

Ökad kapacitet och större kunder

Han säger att omsättningen de senaste tolv månaderna uppgår till cirka 16,5 miljoner kronor.

– Kurvan pekar uppåt – speciellt nu när vi har den här skärmaskinen.

– Vi har inte kunnat ta in volymer och stora kunder tidigare under våra utvecklingsår. Men nu ökar omsättningen på den här avdelningen enormt. Det har redan ökat flera hundra procent, säger han och tillägger att det var en överraskning att de redan från dag ett skulle ha 80 procents beläggning i skärbordet.

– Vi har redan kö – produkter som väntar på att köras i maskinen, säger han och tillägger att om det fortsätter skulle det mycket väl kunna bli tal om att investera i ytterligare ett skärbord.

Kan göra små serier

En förklaring Kari Klemettilä ger till den ökade efterfrågan är att Litepaq utan problem kan leverera emballage i korta serier.

– Vi har fått fler kunder, bland annat underleverantörer inom automotive, tack vare maskinen. Vi kan leverera snabbt, flexibelt och precisa produkter.

– Det som skiljer våra emballagelösningar mot andra är att man inte behöver köpa i stora mängder utan man kan beställa från 5–10 stycken till 500 stycken per order om man vill. Det är väldigt enkelt för oss att ställa om.

 

Kari Klemettilä lutar sig mot företagets unika specialpallar. Foto: Privat

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx