Litepaq växlar upp med digital skärning – ”Vi har fått fler kunder”

PUBLICERAD: 4 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Litepaqs vd Kari Klemettilä ser positiva effekter med investeringen i ett digitalt skärflöde. Foto: Privat

Litepaq tillverkar kartongbaserade engångspallar och specialemballage för basindustrin.
Företaget inledde året med att övergå till ett digitalt skärflöde med en ny skärmaskin från Zünd för sina specialemballage. Bytet visade praktiskt taget över en natt på ett positivt utfall. Den ökade skärkapaciteten har också gjort att fler storkunder knackar på dörren.

Karlstadföretaget Litepaq är i ropet med specialemballage och engångspallar av vätskekartong och wellpapp. Enligt vd:n Kari Klemettilä är det i linje med det kunder i dag efterfrågar, miljöriktiga och återvinningsbara lastbärare för att minska vikten på godset och för att reducera koldioxidutsläpp.
Litepaqs robusta engångspallarna klarar att transportera produkter som väger flera ton.

Specialemballagen till kunderna i fordons- och tillverkningsindustrin går nu i en helt digital produktion. Tidigare hade Litepaq fyra anställda på avdelningen som skar ut wellpappen med den analoga utrustningen. Handarbetet är nu ett minne blott. Företaget har investerat i skärbordet G3 XL3200 från schweiziska tillverkaren Zünd.

– Vi har gått från helt analog till digital produktion, säger Kari Klemettilä och utvecklar:

– Vi har lagt ner fyra år på utveckling av produkter och byggt analoga verktyg för att se att produkterna blir rätt. Efterhand har vi sett att det finns en marknad. Sedan har jag letat efter en bra pålitlig robust maskin, och fastnade för Zünd, en högkvalitativ maskin från Schweiz, säger Kari Klemettilä och förklarar att de använder skärbordet för upp till sex centimeter tjocka material i storlek upp till 2,37 x 6 meter.

Skära och fräsa

Med verktygen i Zünd-bordet kan de skära och fräsa, göra V-cut-skärningar samt hål. Emballageritningarna skapas i ett 3D CAD-program och därifrån skickas de direkt till skärmaskinen.

– Det är schweizisk precision. Maskinen gör exakt det du ber den att göra.

– Jag såg en lucka i marknaden på tillverkning av produkter i kraftwell i Sverige och Norden. Speciellt utan och andra saker – jag ville ha en otroligt flexibel tillverkning. Det tar oss 20 minuter att göra en basritning, sedan kan vi snabbt ändra måtten i ritningen efter kundens önskemål. Vi sparar filen, skickar den till maskinen och så är det klart. Det behövs inga verktyg, stansar eller stora ställkostnader. Där ser jag att vi blir väldigt effektiva mot marknaden.

Litepaq använder Zündskärbordet för upp till sex centimeter tjocka material i storlek upp till 2,37 x 6 meter. Foto: Privat
Frigör tid

Kari Klemettilä säger att de har haft god beläggning sedan i januari. Han uppskattar att skärmaskinen har varit i drift under 80 procent av tiden. Den frigör också tid i verksamheten. Personalen får mer tid till andra arbetssysslor, som palltillverkning.

– Vi går från fyra man till två man på avdelningen, säger han och förklarar att en operatör sköter flödet från ritning till utskärning. När skärningen är klar går de utskurna kraftwellsbitarna vidare på ett löpande band till en annan operatör som sammanfogar dem till färdiga emballage. Specialemballagen levereras till kunden som platta paket.

– Kunderna kan resa lådorna genom att klicka i pusselbitarna för att sedan packa, banda och plasta.

Litepaq startade 1995 och har i dag nio anställda. Kari Klemettilä säger att en stor produkt är Litepaqs unika pallkragar och sarger som passar både till standardpallar och deras egna lastpallar av fukttålig vätskekartong.

– Traditionella kragar av trä är både dyra och tunga.

Ökad kapacitet och större kunder

Han säger att omsättningen de senaste tolv månaderna uppgår till cirka 16,5 miljoner kronor.

– Kurvan pekar uppåt – speciellt nu när vi har den här skärmaskinen.

– Vi har inte kunnat ta in volymer och stora kunder tidigare under våra utvecklingsår. Men nu ökar omsättningen på den här avdelningen enormt. Det har redan ökat flera hundra procent, säger han och tillägger att det var en överraskning att de redan från dag ett skulle ha 80 procents beläggning i skärbordet.

– Vi har redan kö – produkter som väntar på att köras i maskinen, säger han och tillägger att om det fortsätter skulle det mycket väl kunna bli tal om att investera i ytterligare ett skärbord.

Kan göra små serier

En förklaring Kari Klemettilä ger till den ökade efterfrågan är att Litepaq utan problem kan leverera emballage i korta serier.

– Vi har fått fler kunder, bland annat underleverantörer inom automotive, tack vare maskinen. Vi kan leverera snabbt, flexibelt och precisa produkter.

– Det som skiljer våra emballagelösningar mot andra är att man inte behöver köpa i stora mängder utan man kan beställa från 5–10 stycken till 500 stycken per order om man vill. Det är väldigt enkelt för oss att ställa om.

 

Kari Klemettilä lutar sig mot företagets unika specialpallar. Foto: Privat

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax