Lantägg firar sina 40 år med nydesignad förpackningsserie

PUBLICERAD: 15 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari

De nya förpackningarna har olika färg beroende på vilken äggvariant de innehåller. Här tre exempel. (Bild Dava Foods. Bilden är ett montage)|Tio varianter av ägg ingår i Lantäggs sortiment. (Bild Lantägg/Dava Foods)

Svenska Lantägg, som numera ingår i danska livsmedelskoncernen Dava Foods, fyller 40 år och firar med en nydesignad förpackningsserie för sina tio olika äggvarianter.

Lantäggs svenska historia går tillbaka till 1982, då grundaren, Håkan Andersson, etablerade företaget ”Svenska Lantägg” på Hassle-Säby gård utanför Mariestad i Västergötland. Gårdens äggproduktion kompletterades ganska snabbt med ett äggpackeri och den första leveransen av äggprodukter skickades ut från den nybyggda produktionsanläggningen i Skara 1987.

2011 köptes Lantägg upp av danska Dava Foods och idag använder man sig av den allra senaste tekniken inom hygienbehandling av ägg, där Dava Foods Sverige varit något av pionjärer när det gäller tvättade ägg. Företagets packeri är ett av de största i Europa och har en daglig kapacitet på över en miljon ägg – sorterade, tvättade och packade.

”Vi är stolta över designen på våra äggförpackningar, det är ett uppdaterat utseende och en känsla som passar bra in i Dava Foods produktsortiment. Vi vet att vi ligger i framkant med tex klimatcertifierade ägg och nu känner vi att våra ägg också har de snygga och informativa förpackningar, som de förtjänar”, säger Kjell Dalin, som är försäljning- och marknadschef på Dava Foods i Skara.

Tio varianter av ägg ingår i Lantäggs sortiment. (Bild Lantägg/Dava Foods)

I den nya förpackningsserien, som omfattar tio olika varianter på Lantägg, har varje variant fått en egen individuell färg, som gör att de särskiljer sig och även tydligare sticker ut i hyllan. Färgen är även applicerad på ett sådant sätt att den ska föra tankarna till en gammal lanthandel.

”Produktfamiljens olika ägg, och egenskaper visualiseras i form av olika hönor på förpackningarna som är illustrerade för hand, detta för att visa Lantäggs mångåriga kunskap och verksamhet med att leverera kvalitativa ägg”, säger Nicklas Hultman, AD på reklam- och kommunikationsbyrån The Bond och ansvarig designer för de nya förpackningarna.

Lantäggs nya förpackningarna rullas just nu ut i butiker runt om i Sverige och serien består av följande tio varianter på ägg: Brunchägg, Ekologiska KRAV ägg, Frukostägg, Klimatcertifierade ägg, Skånska ägg, Västgötaägg, Bruna ägg, Extra gul gula, Ägg från utehöns samt Familjens val.

Läs vidare

Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har korats.
1-BwL-Kids-Headphones-Packaging-by-Kitty-Ching

Smarta förpackningar hos Metro minskar livsmedelsspillet

Genom att använda smarta förpackningar för att spåra utgångsdatum på färska livsmedel kan den tyska butikskedjan Metro sänka priset för en produkt när utgångsdatumet närmar sig.
shopping

Plötsligt händer det och då kan den här kartongförpackningen vara räddningen

Dispenserboxen och dess innehåll kan rädda kvinnor i nöd på jobbet.
About-her

Lydén Distillerys gin nu i nydesignad och lättare glasflaska

Småländska Lydén Distillery tog en titt på sin traditionella glasflaska och såg möjligheter att skapa en lättare flaska.
Lyden-1

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah