Lanserar fiberbaserade bestick

PUBLICERAD: 24 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
AR packaging har utvecklat en fiberbaserad kniv, gaffel….

AR Packaging har samarbetat med Bionatic för att ta fram en serie fiberbaserade skedar, knivar och gafflar som ska nå full kommersiell skala i slutet av 2020.

Enligt AR Packaging har de utvecklat en uppsättning bestick som kan konkurrera med plast när det gäller styrka, vikt och barriäregenskaper. Den nya bestickserien har inget plastinnehåll alls. Serien är designad för att vara återvinningsbar, komposterbar, biologiskt nedbrytbar, FSC-certifierad och framställd av europeiskt trä.

… och sked som kommer produceras i kommersiell skala i slutet av nästa år.
Siktar mot 2020

Besticken är utvecklade i ett samarbete med den tyska distributören av livsmedelsförpackningar Bionatic. Besticken väntas produceras i kommersiell skala i slutet av 2020.

AR Packaging ser ett stort behov av en ny generation livsmedelsförpackningar.Som grund för detta hänvisar företaget i ett pressmeddelande till att sedan det europeiska direktivet om engångsplast (SUP) infördes så har både konsumenter och medlemsländer börjat ompröva många plastförpackningar på marknaden. Och år 2021 kommer plastbestick att förbjudas i EU.

Fler produkter

Företagethar sedan länge ett erbjudande inom kartongförpackningar och flexibla förpackningar. Fiberbaserade bestick är enligt företaget det första av flera projekt som är igång. Andra fiberbaserade produkter under utveckling är skålar, brickor och behållare.

– Med Bionatic har vi en dynamisk och entreprenöriell distributör av biobaserade förpackningsvaror för Quick Service-restauranger (QSR) på vår sida. De hjälper till att påskynda processer och att säkerställa acceptans för produkter genom direkt konsumentengagemang, säger Ralf Mack, innovationschef på AR Packaging.

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x