Lackbeläggning eliminerar bakterier på förpackningar

PUBLICERAD: 19 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Polska kött- och korvproducenten Duda använder Schur Flexibles antibakteriella lackbeläggning på sina filmbaserade livsmedelsförpackningar. Foto: Särmdump/Schurflexibles.com

En antibakteriell lackbeläggning har utvecklats av österrikiska Schur Flexibles. Enligt företaget reducerar beläggningstekniken 95 procent av alla bakterier och fungerar till exempel på flowpacks och livsmedelsförpackningar med toppfilmer.

Det är vanligt att konsumenter känner och klämmer på livsmedelsförpackningar i matbutikerna. Enligt Schur Flexibles ökar det risken för överföring av bakterier till förpackningarna och mellan konsumenter. Något som inte minst har uppmärksammats under coronapandemin. Företaget har nu utvecklat en antibakteriell lackbeläggning, som kan appliceras på förpackningsfilm med syftet att ge säkrare och mer hygieniska livsmedelsförpackningar.

Tar bort 95 procent

Företaget hävdar att den antibakteriella lackbeläggningen tar bort 95 procent av alla bakterier och skriver i ett pressmeddelande att tekniken har testats och bekräftats vara säker för livsmedelsförpackningar till kött, mejeriprodukter och fisk, samt kosmetika med mera.

Påverkar inte tryckkvaliteten

En polsk kött- och korvproducent, Duda, använder enligt Schur Flexibles framgångsrikt redan lackbeläggningen till sina förpackningar i dag.

Schur Flexibles skriver vidare att beläggningstekniken integreras perfekt i utskriftsprocessen och att utskriftskvaliteten inte påverkas.

 

 

Senaste nytt

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Zetas matlagningsoljor, Solrosolja och Rapsolja, kommer i en ny, lättare kartongförpackning med mindre plast och med antidroppfunktion.
Zeta-matlagningsolja-Tetra-Pak

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx