En antibakteriell lackbeläggning har utvecklats av österrikiska Schur Flexibles. Enligt företaget reducerar beläggningstekniken 95 procent av alla bakterier och fungerar till exempel på flowpacks och livsmedelsförpackningar med toppfilmer.
Det är vanligt att konsumenter känner och klämmer på livsmedelsförpackningar i matbutikerna. Enligt Schur Flexibles ökar det risken för överföring av bakterier till förpackningarna och mellan konsumenter. Något som inte minst har uppmärksammats under coronapandemin. Företaget har nu utvecklat en antibakteriell lackbeläggning, som kan appliceras på förpackningsfilm med syftet att ge säkrare och mer hygieniska livsmedelsförpackningar.
Tar bort 95 procent
Företaget hävdar att den antibakteriella lackbeläggningen tar bort 95 procent av alla bakterier och skriver i ett pressmeddelande att tekniken har testats och bekräftats vara säker för livsmedelsförpackningar till kött, mejeriprodukter och fisk, samt kosmetika med mera.
Påverkar inte tryckkvaliteten
En polsk kött- och korvproducent, Duda, använder enligt Schur Flexibles framgångsrikt redan lackbeläggningen till sina förpackningar i dag.
Schur Flexibles skriver vidare att beläggningstekniken integreras perfekt i utskriftsprocessen och att utskriftskvaliteten inte påverkas.