Lackbeläggning eliminerar bakterier på förpackningar

PUBLICERAD: 19 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Polska kött- och korvproducenten Duda använder Schur Flexibles antibakteriella lackbeläggning på sina filmbaserade livsmedelsförpackningar. Foto: Särmdump/Schurflexibles.com

En antibakteriell lackbeläggning har utvecklats av österrikiska Schur Flexibles. Enligt företaget reducerar beläggningstekniken 95 procent av alla bakterier och fungerar till exempel på flowpacks och livsmedelsförpackningar med toppfilmer.

Det är vanligt att konsumenter känner och klämmer på livsmedelsförpackningar i matbutikerna. Enligt Schur Flexibles ökar det risken för överföring av bakterier till förpackningarna och mellan konsumenter. Något som inte minst har uppmärksammats under coronapandemin. Företaget har nu utvecklat en antibakteriell lackbeläggning, som kan appliceras på förpackningsfilm med syftet att ge säkrare och mer hygieniska livsmedelsförpackningar.

Tar bort 95 procent

Företaget hävdar att den antibakteriella lackbeläggningen tar bort 95 procent av alla bakterier och skriver i ett pressmeddelande att tekniken har testats och bekräftats vara säker för livsmedelsförpackningar till kött, mejeriprodukter och fisk, samt kosmetika med mera.

Påverkar inte tryckkvaliteten

En polsk kött- och korvproducent, Duda, använder enligt Schur Flexibles framgångsrikt redan lackbeläggningen till sina förpackningar i dag.

Schur Flexibles skriver vidare att beläggningstekniken integreras perfekt i utskriftsprocessen och att utskriftskvaliteten inte påverkas.

 

 

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx