Kylrummet fritt från kondens

PUBLICERAD: 1 mars 2016
UPPDATERAD: 24 januari

F Munters

Food Chain Nordic

Hög luftfuktighet ledde till kondens i kylrummet hos charkuteriföretaget Ellos. En avfuktare från Munters löste problemen.

Charkuteriföretaget Ello i Lammhult har sedan 1947 utvecklat verksamheten till att idag tillverka 25 olika charkuteriprodukter där sylta och isterband står för cirka 85% av den totala volymen. Det gör företaget till den näst största producenten i Sverige av klassisk husmanskost.

Ello använder huvudsakligen råvaror från omgivande småländska gårdar och hela produktionen med slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution ligger på ett och samma ställe. På så sätt kontrolleras alla steg i tillverkningen och företaget kan säkerställa en hög produktkvalitet och att HACCP-kraven uppfylls. Företaget är även certifierat enligt ISO FSSC 22000.

Varje dag passerar mellan tre till fem pallar varor genom Ellos mottagnings- och mellanlagringskyl. Det är en blandning av färska, kylda och frysta råvaror i olika typer av emballage. Kylen håller en temperatur på runt 4°C och rymmer cirka 150 m3.

– Vi hade under en tid haft besvär med kondens i taket. Framför allt var det på sensommaren när växlingarna mellan ute- och innetemperatur blev stora. Trots att vi har en dörr in till kylrummet och en så kallad kylgardin i plast till själva förrummet så sipprade varm luft in och kondenserade i det kallare kylrummet. Resultatet blev kondens i taket som vi fick torka bort manuellt, en situation som i längden blev ohållbar, säger Joakim Svensson som är produktionsansvarig på Ello.

Efter att ha tittat på olika lösningar, bl a nya fläktkylar, vilket skulle bli kostsamt fick Joakim Svensson till slut kontakt med Munters.

-Jag försökte först med en kylavfuktare som vi redan hade men den klarade inte den låga temperaturen i kylrummet. Den frös igen. Munters sorptionsavfuktare klarar mycket låga temperaturer och var perfekt för ändamålet. Vi ville heller inte ta hål i väggarna för att leda ut den fuktiga luften, därför passade just ComDry 160L vårt behov. Den har en luftkyld kondensor och vattnet kan enkelt tömmas ut.

-Det fungerar fantastiskt bra! Den senaste sommaren slapp vi helt kondensproblem. Vi har fått en bättre inomhusmiljö och en bättre kyla i utrymmet. Det var en liten investering men vi har gjort stora besparingar både vad avser arbetstid och energi men framförallt blir vår produktion säkrare, avslutar Joakim Svensson.

E:20

Senaste nytt

Lekfullt och kaxigt när Bubs rebrandar

Det virala godisvarumärket Bubs gör om sin identitet. Den nya grafiska profilen innefattar en helt omarbetad logga som ska stärka varumärket och dess igenkänning, samt nya färgskalor, typsnitt och en speciellt framtagen merch-kollektion. Identiteten är utvecklad i samarbete med byrån Super Tuesday, som fokuserat på att lyfta fram det som blivit synonymt med varumärket i en lekfull skepnad.
BUBS_37x
Lekfullt och kaxigt när Bubs rebrandar

PulPac och Future Materials inleder strategiskt samarbete

PulPac, som utvecklar teknik för torrformning av fiber, och Future Materials Sweden, ett svenskt innovationsbolag med lång erfarenhet från formsprutning och verktygstillverkning, inleder ett strategiskt samarbete. Målet är att tillsammans driva på omställningen från plast till fiberbaserade förpackningar i nya applikationer och marknadssegment.
Pulpac
PulPac och Future Materials inleder strategiskt samarbete

Misstänksamhet mot gurkan utan plast hos konsumenterna

Det har skrivits mycket om Saveggys teknik med att spraya gurkor med raps- och havreolja, en teknik som gör att man kan undvika plast på gurkor i syfte att förlänga hållbarheten. När nu de första gurkorna kommit ut på en testmarknad har det visat sig finnas en misstänksamhet hos konsumenterna.
Gurka-Saveggy-Odlarna_D
Misstänksamhet mot gurkan utan plast hos konsumenterna

Tetra Pak banar vägen för användning av AI i livsmedelsindustrin

Tetra Paks nya Factory OS ger livsmedels- och dryckesproducenter en samlad driftöversikt i realtid och omvandlar data till handlingsbara insikter för att öka effektiviteten, minska svinnet och utnyttja potentialen i AI.
Tetra-Pak-Factory-OS_foto1
Tetra Pak banar vägen för användning av AI i livsmedelsindustrin

Läs vidare

Wellpapp blir ny delmässa på Fespa nästa år

I maj nästa år hålls Fespa. Mässan har temat ”The place for experts” som ska betona Fespa som global mötesplats för expertis, affärsutveckling inom tryck och visuell kommunikation. I veckan presenterades två nya delmässor som kommer lanseras i Barcelona.
neil-felton-ceo-fespa-e1602838208704
Wellpapp blir ny delmässa på Fespa nästa år

Glada miner på prisutdelningen på Empack i Kista för Packnorth Award 2025

Det var glada miner på Empack i Kista när pristagarna i Packnorth Award tillkännagavs. Juryns ordförande, Bo Wallteg, presenterade vinnarna samt några extra priser som delades ut.
wellplastx
Glada miner på prisutdelningen på Empack i Kista för Packnorth Award 2025

Inspiration och branschinsikter på scenen på Empack Stockholm 2025

Enligt EasyFairs som arrangerar Empack Stockholm 2025, som hålls på Kistamässan den första och andra oktober, handlar det om två dagar fyllda med inspiration, kunskap och branschinsikter.
talarprogrammet-mail
Inspiration och branschinsikter på scenen på Empack Stockholm 2025

Ny femfärgspress i Fujifilms digitala zon

Fujifilm gör sig redo för Labelexpo i Barcelona i september. De kommer bland annat visa upp sin nya femfärgspress för förpackningstryck.
Fuji1
Ny femfärgspress i Fujifilms digitala zon