Kylrummet fritt från kondens

PUBLICERAD: 1 mars 2016
UPPDATERAD: 24 januari

F Munters

Food Chain Nordic

Hög luftfuktighet ledde till kondens i kylrummet hos charkuteriföretaget Ellos. En avfuktare från Munters löste problemen.

Charkuteriföretaget Ello i Lammhult har sedan 1947 utvecklat verksamheten till att idag tillverka 25 olika charkuteriprodukter där sylta och isterband står för cirka 85% av den totala volymen. Det gör företaget till den näst största producenten i Sverige av klassisk husmanskost.

Ello använder huvudsakligen råvaror från omgivande småländska gårdar och hela produktionen med slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution ligger på ett och samma ställe. På så sätt kontrolleras alla steg i tillverkningen och företaget kan säkerställa en hög produktkvalitet och att HACCP-kraven uppfylls. Företaget är även certifierat enligt ISO FSSC 22000.

Varje dag passerar mellan tre till fem pallar varor genom Ellos mottagnings- och mellanlagringskyl. Det är en blandning av färska, kylda och frysta råvaror i olika typer av emballage. Kylen håller en temperatur på runt 4°C och rymmer cirka 150 m3.

– Vi hade under en tid haft besvär med kondens i taket. Framför allt var det på sensommaren när växlingarna mellan ute- och innetemperatur blev stora. Trots att vi har en dörr in till kylrummet och en så kallad kylgardin i plast till själva förrummet så sipprade varm luft in och kondenserade i det kallare kylrummet. Resultatet blev kondens i taket som vi fick torka bort manuellt, en situation som i längden blev ohållbar, säger Joakim Svensson som är produktionsansvarig på Ello.

Efter att ha tittat på olika lösningar, bl a nya fläktkylar, vilket skulle bli kostsamt fick Joakim Svensson till slut kontakt med Munters.

-Jag försökte först med en kylavfuktare som vi redan hade men den klarade inte den låga temperaturen i kylrummet. Den frös igen. Munters sorptionsavfuktare klarar mycket låga temperaturer och var perfekt för ändamålet. Vi ville heller inte ta hål i väggarna för att leda ut den fuktiga luften, därför passade just ComDry 160L vårt behov. Den har en luftkyld kondensor och vattnet kan enkelt tömmas ut.

-Det fungerar fantastiskt bra! Den senaste sommaren slapp vi helt kondensproblem. Vi har fått en bättre inomhusmiljö och en bättre kyla i utrymmet. Det var en liten investering men vi har gjort stora besparingar både vad avser arbetstid och energi men framförallt blir vår produktion säkrare, avslutar Joakim Svensson.

E:20

Läs vidare

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Dags för PacTec i Helsingfors denna vecka

Den 13 mars öppnar mässan PacTec på Messekeskus, det vill säga Mässcentrum, i Helsingfors. PacTec har sällskap av mässorna FoodTec och PlastExpo Nordic samt även Sign, Print & Promotion som vänder sig till den grafiska industrin.
messukeskus-kylla-vastuullisia-tapahtumia-1

Scanpack firar 60 år med extra allt

Nästa år är Scanpack-år, men det är inte vilket Scanpack-år som helst. Mässan fyller 60 år.
Monika Ölund och Anna Lena Friberg, Scanpackx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax