Kryddburkar får bioplast

PUBLICERAD: 13 maj 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Ny design, bioplast och mindre mängd glas i Kockens kryddförpackningar. Foto: Pressbild

Kryddglasen är redan i dag tillverkade av 55–60 procent återvunnet glas, insamlat från sorteringsanläggningar. Nu byter Kockens till bioplast för locken på förpackningarna.

Mängden glas i Kockens kryddförpackningar har minskat med 6,3 procent eller 33 ton glas per år. Det är en reducering av klimatavtrycket med hela 28 ton koldioxid, uppger företaget.

– Vi har arbetat aktivt för att kunna erbjuda en ännu mer hållbar förpackning och göra det lättare för konsumenten att göra klimatsmarta val. Och självklart blir det en extra stor effekt när vi genomför det på vårt mest populära glas, säger förpackningsutvecklaren Sarah Danielsson i ett pressmeddelande.

Bioplast i lock

Kockens har även gjort förändrat plastlocken till kryddburkarna. Dessa består nu av biobaserad plast vilket lett till att 10,5 procent mindre mängd material används. Kockens har satt upp ett mål att deras förpackningar ska vara helt materialåtervinningsbara till 2025.

–För att minska klimatpåverkan ställer vi om till ett material som är fossilfritt och det nya locket är 100 procent materialåtervinningsbart.

Ny design

Företaget har också tänkt om gällande förpackningsdesignen och gett förpackningarna en mer avskalad naturlig look. Den gröna färgen på locket finns kvar, men i en ny nyans.

 

 

 

 

Läs vidare

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Ett mer hållbart designkoncept från Electrolux

Electrolux Groups in-house designteam har tillsammans med BVD tagit fram en ny förpackningsdesign som ska väcka känslor via en brun kartongförpackning.
Electroluxx

ICA Medis går sin egen väg

För att sticka ut bland hundratals affärer kring Medborgarplatsen anlitade ICA Medis byrån Hummingbirds – som i sin tur använde butikens byggnad som inspiration till skapandet av ett modulärt system.
Samlingsbild_1-kopierax

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning