Köttfärs på rulle minskar förpackningsavfallet

PUBLICERAD: 23 oktober 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Styckmästaren

Styckmästarn levererar kött till Mat.se i Göteborg. Idag producerar de totalt 2 151 ton köttfärs varje år. Detta innebär i snitt en förpacknings- och emballagevikt på 80,5 ton. Med den nya förpackningstekniken Miljöpack kan avfallsvolymerna minska med 90 procent (72,5 ton) årligen.

Färs är hållbarhetsmässigt den känsligaste produkten i köttbranschen. Fördelarna med den nya tekniken, där köttfärsen vakuumpackas i rulle istället för i traditionella tråg, är flera:

Med vakuumtekniken får köttet en längre hållbarhet. Det bidrar till minskat matsvinn i såväl butik som hos konsument. Trågpackat har maximalt 8 dagars hållbarhet medan vakuumpackat har upp till 21 dagars hållbarhet.

Vakuumförpackningen behåller dessutom råvaran helt naturlig i och med att ingen livsmedelsgas tillsätts.

Förpackningsavfallet minskar med 90 procent jämfört med samma vara förpackad i tråg. Det går åt 30 gram emballage vid trågpackat jämfört med 3 gram vi vakuumpackat.

– Styckmästarn’s nya förpackningsteknik och deras ambition att hitta lösningar som bidrar till en hållbar utveckling och minskat matsvinn ligger helt i linje med den vision vi har på Mat.se. Vi har ett svinn på cirka 0,5 procent i vår butik och maten åker kollektivt ut till våra kunder vilket minskar miljöpåverkan väsentligt, säger Måns Danielson, vd för Mat.se.

– Ju fler kunder som förstår de miljömässiga vinsterna med förpackningstekniken desto närmare kommer vi vårt mål om en hållbarare färsprodukt på den svenska marknaden. Mat.se är en mycket intressant kund till oss, som snabbt kan ställa om sitt flöde och medverka till att vi når ut med den nya förpackningen, säger Daniel Wahlgren, vd på Styckmästarn.

Läs vidare

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx