Styckmästarn levererar kött till Mat.se i Göteborg. Idag producerar de totalt 2 151 ton köttfärs varje år. Detta innebär i snitt en förpacknings- och emballagevikt på 80,5 ton. Med den nya förpackningstekniken Miljöpack kan avfallsvolymerna minska med 90 procent (72,5 ton) årligen.
Färs är hållbarhetsmässigt den känsligaste produkten i köttbranschen. Fördelarna med den nya tekniken, där köttfärsen vakuumpackas i rulle istället för i traditionella tråg, är flera:
Med vakuumtekniken får köttet en längre hållbarhet. Det bidrar till minskat matsvinn i såväl butik som hos konsument. Trågpackat har maximalt 8 dagars hållbarhet medan vakuumpackat har upp till 21 dagars hållbarhet.
Vakuumförpackningen behåller dessutom råvaran helt naturlig i och med att ingen livsmedelsgas tillsätts.
Förpackningsavfallet minskar med 90 procent jämfört med samma vara förpackad i tråg. Det går åt 30 gram emballage vid trågpackat jämfört med 3 gram vi vakuumpackat.
– Styckmästarn’s nya förpackningsteknik och deras ambition att hitta lösningar som bidrar till en hållbar utveckling och minskat matsvinn ligger helt i linje med den vision vi har på Mat.se. Vi har ett svinn på cirka 0,5 procent i vår butik och maten åker kollektivt ut till våra kunder vilket minskar miljöpåverkan väsentligt, säger Måns Danielson, vd för Mat.se.
– Ju fler kunder som förstår de miljömässiga vinsterna med förpackningstekniken desto närmare kommer vi vårt mål om en hållbarare färsprodukt på den svenska marknaden. Mat.se är en mycket intressant kund till oss, som snabbt kan ställa om sitt flöde och medverka till att vi når ut med den nya förpackningen, säger Daniel Wahlgren, vd på Styckmästarn.