Konsumenter vill ha papper

PUBLICERAD: 19 oktober 2016
UPPDATERAD: 24 januari

swedbag

Bärkassen är inte längre bara något som transporterar en produkt från butiken till hemmet, utan blir en allt viktigare del i köpprocessen.

Bärkassen är inte längre bara något som transporterar en produkt från butiken till hemmet, utan blir en allt viktigare del i köpprocessen – både före och efter köpet. Många konsumenter, speciellt i de yngre leden vill ha förpackningar som är bra för miljön och samhället – och som dessutom visar upp varumärket för andra efter avslutat köp. Fler och fler företag väljer att byta från plastkassar till papperskassar. Den stora drivkraften kommer från kundledet som vill se fler miljövänliga alternativ, samtidigt som papper uppfattas som ett exklusivare material.

Användningen av plastkassar ifrågasätts på fler och fler håll på grund av dess ofördelaktiga miljöegenskaper både vid tillverkning och nedbrytning. Förra året röstade EU-parlamentet igenom bindande mål för att kraftigt minska bruket av tunna plastpåsar inom EU. Naturvårdsverket har föreslagit att plastkassar ska kosta minst fem kronor för att leva upp till EU-direktivet och kraftigt bidra till att minska användningen av plastkassar. Detta kommer att snabba upp förändringstakten som redan är initierad och drivs på av miljömedvetna konsumenter.

Papperskassar är bättre för miljön. IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort en livscykelanalys där en papperskasse tillverkad av kraftpapper från Sverige jämförs med en petroleumbaserad plastpåse tillverkad i Europa. Slutsatsen är att plastpåsar orsakar dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser som en papperspåse.

Fler och fler svenska företag byter till papperskassar. Hållbarhet börjar bli en självklarhet för producenter som vill kvalificera sig som leverantör till allt mer medvetna konsumenter.

Swedbag lyfter affären med hållbara bärkassar – infrastruktur för handeln och butiker. Kassen stärker köpupplevelsen och fortsätter att kommunicera långt efter avslutat köp. Swedbag erbjuder rådgivning, logistiktjänster och ett heltäckande utbud av bärkassar. Från produktionsanläggningen i Jordbro levereras bärkassar med både platta och tvinnade handtag. Swedbag – specialister på bärkassar.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx