Det brittiska företaget Treetop Biopak lanserar nu komposterbara påsar för bröd och andra bageriprodukter. Påsarna är tillverkade av ett enskikts bioplastmaterial med höga barriäregenskaper. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Treetop Biopak skriver i ett pressmeddelande att deras komposterbara påsar är ett svar på den miljöpåverkan som miljontals brödpåsar av konventionell plast dagligen orsakar hos såväl konsumenter som livsmedelsleverantörer. Dessa påsar har en låg återvinningsgrad och hamnar därför oftast på soptippar eller i förbränningsanläggningar.
”Treetop Biopaks komposterbara påsar innebär i stället en hållbar lösning eftersom de är designade för att komposteras. När de kasseras på rätt sätt lämnar de inga mikroplatser eller föroreningar efter sig, vilket ger ett miljövänligt alternativ till traditionella färska bageriprodukters plastförpackningar”, skriver företaget i sitt pressmeddelande.
En av de långvariga utmaningarna med komposterbara påsar har varit att bibehålla färskheten hos det förpackade brödet. Treetop Biopaks egenutvecklade enskiktsmaterial har högre barriäregenskaper och är speciellt designat för ökad hållbarhet för färska bageriprodukter.
Förutom färskt bröd har det komposterbara materialet testats framgångsrikt på flowpackmaskiner med andra frukost- och bageriprodukter, bland annat pannkakor och småkakor.
”Dessa tester bekräftar ytterligare materialets mångsidighet och bevisar dess effektivitet i olika bageritillämpningar”, skriver företaget.
Treetop Biopak grundades år 2020 av Amir Gross, en förpackningsprofessionell med många års erfarenhet inom förpackningsindustrin. Företaget är specialiserat på komposterbara biobaserade förpackningsmaterial i form av produkter som påsar, livsmedelsfilm, sträck- och krympfilm.
Jerry Pettersson/JP Press Agency