Komposterbar kaffekapsel

PUBLICERAD: 24 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Löfbergs Kaffekapsel

Nu kan alla njuta ett riktigt gott kapselkaffe med gott samvete. Det är Kafferosteriet Löfbergs som lanserar en efterlängtad miljönyhet: en helt växtfiberbaserad komposterbar kaffekapsel som förvandlas till kompost efter tolv veckor. Kapslarna används i Nespressomaskiner och finns i fem olika smaker.

– Detta är givetvis en nyhet vi är extra stolta över. Dagens konsumenter ställer höga krav på både smak och miljö och med vårt mål att vara det mest hållbara kaffebolaget i Europa är det vårt ansvar att leda utvecklingen till mer hållbara produkter och lösningar, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

Maximalt med smak – minimalt med material och avfall

Ladda kaffekapseln, njut av en smakrik kopp kaffe. Efteråt sorteras kapseln som kompost med potatisskal, matrester och annat bioavfall. Det låter nästan för bra för att vara sant, men nu är det verklighet. Löfbergs har tillsammans med nederländska Advanced Technology Innovations (ATI) utvecklat en kaffekapsel som är helt växtbaserad.

– Kapslarna tillverkas av fiber från sockerrör och sockerbetor och sorteras som bioavfall. De förvandlas till matjord på bara 12 veckor under rätt förhållanden, säger Eva Eriksson, hållbarhetschef på Löfbergs.

– Den stora utmaningen var att utveckla kapseln så att den verkligen bevarar alla de smaker som finns i vårt goda kaffe, utan att kräva en massa onödigt emballage. Men det har vi löst nu. Det gör att vi kan erbjuda en komposterbar kapsel med riktigt gott kaffe, och dessutom i en väldigt liten och resurseffektiv förpackning, säger Eva Eriksson.

Nya kaffevanor – möjligheter och utmaningar

Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, men våra kaffevanor förändras i rask takt. Nya bryggmetoder vinner stadigt mark, inte minst kapslar som ger kaffedrickarna nya variationsmöjligheter. Men det finns en rad utmaningar också. Kapslarna genererar mycket avfall och innehåller ofta plaster och aluminium. Men nu finns det alltså ett alternativ. På Löfbergs är det en nyhet man är extra stolt över.

– På 1990-talet var vi först med aluminiumfria kaffepaket och med ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Med de komposterbara kapslarna, självklart fyllda med vårt certifierade goda kaffe, fortsätter vi att vara en föregångare på hållbarhetsområdet, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

Löfbergs nya komposterbara kapslar kommer inom kort att kunna köpas på Löfbergs Stockholm Kungsgatan 3, Rosteriet i Karlstad, Löfbergs webbshop, SIBA och Mediamarkt.

Fem goda nyheterDen nya serien kaffekapslar innehåller fem kaffesorter med olika smak, historia och användningsmöjligheter. De passar till samtliga Nespressomaskiner.

Nero Intenso: En intensiv och kraftfull ristretto med toner av torkad frukt och kakao. Kaffet är ekologiskt.

Rosa Nera: En mild och behaglig espresso med sötma och inslag av kakao. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Oscuro Segrato: En klassisk espresso med toner av kakao med kraftfull och intensive eftersmak. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Ethiopian Sidamo: En mjuk, len espresso/lungo med balanserade och exotiska toner av citrus, bergamot och choklad. Kaffet är ekologiskt.

Passionata: En espresso med milda och samtidigt kraftfulla smaker av torkad frukt och toner av choklad. Kaffet är ekologiskt.

Kapseln sorteras som matavfall enligt den kommunala hanteringen av hushållsavfall. Kapseln och kaffesumpen kommer då att ingå i den industriella komposteringen. Detta innebär att den komposteras enligt EUs krav på industriell kompostering. Ta reda på hur matavfall hanteras i just din kommun.

Nespresso är ett registrerat varumärke av tredje part och har inget samröre med Löfbergs

Löfbergs är ett av Nordens största familjeägda kafferosterier. Företaget har drygt 300 anställda och omsätter 1,5 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Karlstad och företaget har egna rosterier i Sverige, Norge, Danmark och Lettland. Företaget grundades 1906 och är idag en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även te-varumärket Kobbs.

Läs vidare

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}