Komposterbar kaffekapsel

PUBLICERAD: 24 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Löfbergs Kaffekapsel

Nu kan alla njuta ett riktigt gott kapselkaffe med gott samvete. Det är Kafferosteriet Löfbergs som lanserar en efterlängtad miljönyhet: en helt växtfiberbaserad komposterbar kaffekapsel som förvandlas till kompost efter tolv veckor. Kapslarna används i Nespressomaskiner och finns i fem olika smaker.

– Detta är givetvis en nyhet vi är extra stolta över. Dagens konsumenter ställer höga krav på både smak och miljö och med vårt mål att vara det mest hållbara kaffebolaget i Europa är det vårt ansvar att leda utvecklingen till mer hållbara produkter och lösningar, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

Maximalt med smak – minimalt med material och avfall

Ladda kaffekapseln, njut av en smakrik kopp kaffe. Efteråt sorteras kapseln som kompost med potatisskal, matrester och annat bioavfall. Det låter nästan för bra för att vara sant, men nu är det verklighet. Löfbergs har tillsammans med nederländska Advanced Technology Innovations (ATI) utvecklat en kaffekapsel som är helt växtbaserad.

– Kapslarna tillverkas av fiber från sockerrör och sockerbetor och sorteras som bioavfall. De förvandlas till matjord på bara 12 veckor under rätt förhållanden, säger Eva Eriksson, hållbarhetschef på Löfbergs.

– Den stora utmaningen var att utveckla kapseln så att den verkligen bevarar alla de smaker som finns i vårt goda kaffe, utan att kräva en massa onödigt emballage. Men det har vi löst nu. Det gör att vi kan erbjuda en komposterbar kapsel med riktigt gott kaffe, och dessutom i en väldigt liten och resurseffektiv förpackning, säger Eva Eriksson.

Nya kaffevanor – möjligheter och utmaningar

Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, men våra kaffevanor förändras i rask takt. Nya bryggmetoder vinner stadigt mark, inte minst kapslar som ger kaffedrickarna nya variationsmöjligheter. Men det finns en rad utmaningar också. Kapslarna genererar mycket avfall och innehåller ofta plaster och aluminium. Men nu finns det alltså ett alternativ. På Löfbergs är det en nyhet man är extra stolt över.

– På 1990-talet var vi först med aluminiumfria kaffepaket och med ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Med de komposterbara kapslarna, självklart fyllda med vårt certifierade goda kaffe, fortsätter vi att vara en föregångare på hållbarhetsområdet, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

Löfbergs nya komposterbara kapslar kommer inom kort att kunna köpas på Löfbergs Stockholm Kungsgatan 3, Rosteriet i Karlstad, Löfbergs webbshop, SIBA och Mediamarkt.

Fem goda nyheterDen nya serien kaffekapslar innehåller fem kaffesorter med olika smak, historia och användningsmöjligheter. De passar till samtliga Nespressomaskiner.

Nero Intenso: En intensiv och kraftfull ristretto med toner av torkad frukt och kakao. Kaffet är ekologiskt.

Rosa Nera: En mild och behaglig espresso med sötma och inslag av kakao. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Oscuro Segrato: En klassisk espresso med toner av kakao med kraftfull och intensive eftersmak. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Ethiopian Sidamo: En mjuk, len espresso/lungo med balanserade och exotiska toner av citrus, bergamot och choklad. Kaffet är ekologiskt.

Passionata: En espresso med milda och samtidigt kraftfulla smaker av torkad frukt och toner av choklad. Kaffet är ekologiskt.

Kapseln sorteras som matavfall enligt den kommunala hanteringen av hushållsavfall. Kapseln och kaffesumpen kommer då att ingå i den industriella komposteringen. Detta innebär att den komposteras enligt EUs krav på industriell kompostering. Ta reda på hur matavfall hanteras i just din kommun.

Nespresso är ett registrerat varumärke av tredje part och har inget samröre med Löfbergs

Löfbergs är ett av Nordens största familjeägda kafferosterier. Företaget har drygt 300 anställda och omsätter 1,5 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Karlstad och företaget har egna rosterier i Sverige, Norge, Danmark och Lettland. Företaget grundades 1906 och är idag en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även te-varumärket Kobbs.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx