Komposterbar kaffekapsel

PUBLICERAD: 24 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Löfbergs Kaffekapsel

Nu kan alla njuta ett riktigt gott kapselkaffe med gott samvete. Det är Kafferosteriet Löfbergs som lanserar en efterlängtad miljönyhet: en helt växtfiberbaserad komposterbar kaffekapsel som förvandlas till kompost efter tolv veckor. Kapslarna används i Nespressomaskiner och finns i fem olika smaker.

– Detta är givetvis en nyhet vi är extra stolta över. Dagens konsumenter ställer höga krav på både smak och miljö och med vårt mål att vara det mest hållbara kaffebolaget i Europa är det vårt ansvar att leda utvecklingen till mer hållbara produkter och lösningar, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

Maximalt med smak – minimalt med material och avfall

Ladda kaffekapseln, njut av en smakrik kopp kaffe. Efteråt sorteras kapseln som kompost med potatisskal, matrester och annat bioavfall. Det låter nästan för bra för att vara sant, men nu är det verklighet. Löfbergs har tillsammans med nederländska Advanced Technology Innovations (ATI) utvecklat en kaffekapsel som är helt växtbaserad.

– Kapslarna tillverkas av fiber från sockerrör och sockerbetor och sorteras som bioavfall. De förvandlas till matjord på bara 12 veckor under rätt förhållanden, säger Eva Eriksson, hållbarhetschef på Löfbergs.

– Den stora utmaningen var att utveckla kapseln så att den verkligen bevarar alla de smaker som finns i vårt goda kaffe, utan att kräva en massa onödigt emballage. Men det har vi löst nu. Det gör att vi kan erbjuda en komposterbar kapsel med riktigt gott kaffe, och dessutom i en väldigt liten och resurseffektiv förpackning, säger Eva Eriksson.

Nya kaffevanor – möjligheter och utmaningar

Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, men våra kaffevanor förändras i rask takt. Nya bryggmetoder vinner stadigt mark, inte minst kapslar som ger kaffedrickarna nya variationsmöjligheter. Men det finns en rad utmaningar också. Kapslarna genererar mycket avfall och innehåller ofta plaster och aluminium. Men nu finns det alltså ett alternativ. På Löfbergs är det en nyhet man är extra stolt över.

– På 1990-talet var vi först med aluminiumfria kaffepaket och med ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Med de komposterbara kapslarna, självklart fyllda med vårt certifierade goda kaffe, fortsätter vi att vara en föregångare på hållbarhetsområdet, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs.

Löfbergs nya komposterbara kapslar kommer inom kort att kunna köpas på Löfbergs Stockholm Kungsgatan 3, Rosteriet i Karlstad, Löfbergs webbshop, SIBA och Mediamarkt.

Fem goda nyheterDen nya serien kaffekapslar innehåller fem kaffesorter med olika smak, historia och användningsmöjligheter. De passar till samtliga Nespressomaskiner.

Nero Intenso: En intensiv och kraftfull ristretto med toner av torkad frukt och kakao. Kaffet är ekologiskt.

Rosa Nera: En mild och behaglig espresso med sötma och inslag av kakao. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Oscuro Segrato: En klassisk espresso med toner av kakao med kraftfull och intensive eftersmak. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat.

Ethiopian Sidamo: En mjuk, len espresso/lungo med balanserade och exotiska toner av citrus, bergamot och choklad. Kaffet är ekologiskt.

Passionata: En espresso med milda och samtidigt kraftfulla smaker av torkad frukt och toner av choklad. Kaffet är ekologiskt.

Kapseln sorteras som matavfall enligt den kommunala hanteringen av hushållsavfall. Kapseln och kaffesumpen kommer då att ingå i den industriella komposteringen. Detta innebär att den komposteras enligt EUs krav på industriell kompostering. Ta reda på hur matavfall hanteras i just din kommun.

Nespresso är ett registrerat varumärke av tredje part och har inget samröre med Löfbergs

Löfbergs är ett av Nordens största familjeägda kafferosterier. Företaget har drygt 300 anställda och omsätter 1,5 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Karlstad och företaget har egna rosterier i Sverige, Norge, Danmark och Lettland. Företaget grundades 1906 och är idag en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Löfbergs äger även te-varumärket Kobbs.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620