Kompletterar med digital offset

PUBLICERAD: 8 maj 2014
UPPDATERAD: 24 januari
HP Indigo 5500 - low

I dagarna har Göteborgstryckeriet tagit en HP Indigo 5500 i drift. Tanken är att komplettera med en offsetlik kvalitet, tryckt digitalt för de lite mindre upplagorna.

– Vi anser att tekniken kommit så pass långt att vi nu satsar på en maskin för att kunna möta behovet av mindre upplagor med offsetliknande kvalitet, konstaterar Tobias Hinton, VD för Göteborgstryckeriets Business Print.

Kvalitetskraven är högt ställda, inte minst internt.

– Vi håller högsta möjliga tryckkvalitet rakt igenom och lägger mycket kraft på den yppersta offsetkvaliteten. Satsningar på HPT (Hybrid Print Technology) och högsta nivå på färghållning med PMS-färger mm är bara delar av ett idogt arbete med just tryckkvaliteten. Det har gjort att vi så att säga väntat ut tekniken. Nu uppvisar tekniken ett digitalt tryckresultat som vi kan stå för, menar Tobias Hinton vidare.

För att hantera just de mindre förpackningsupplagorna har företagets HP Indigo 5500 utrustats med tilläggsfunktionen ”Thick substrate kit” för att hantera tryck på papperskvaliteter på upp till 450 g.

– Vi kör till 75% på obestruket papper, så resultatet i färgomfång och kvaliteten på sådana substrat så väl som möjligheterna att köra med PMS-färger har varit klart avgörande faktorer i valet av lösning. Inte minst med tanke på att vi kör en hel del profilprogram. Att kunna hantera tyngre papperskvaliteter stärker ytterligare våra möjligheter inom förpackningstryck, berättar Tobias Hinton. 

 Det finns till och med kunder som efterfrågat just mindre upplagor tryckta i digital offset.

 – Kunder med höga krav på exempelvis stort färgomfång och hudtoner har efterfrågat mindre upplagor tryckta just i HP Indigo. Nu kan vi möta upp även dessa förfrågningar, vilket känns mer än bra, avslutar Tobias Hinton.

 Göteborgstryckeriet är ett arkoffsettryckeri med högteknologisk utrustning, egen prepress och efterbehandlingsavdelning. Tryckeriet erbjuder ett digitalt flöde från dator till papper och är vida kända för den extra noggrannhet och finish som erbjuds. Med andra ord komplicerade och högkvalitativa tryckjobb. Hela nio av de tjugofem nominerade bidragen i Svensk Bokkonst 2013 producerades hos Göteborgstryckeriet.

Visutech är sedan 25 år en ledande mediekoncern på den nordiska marknaden när det gäller digitala lösningar för den grafiska branschen. Visutech är HP Indigos partner i Norden sedan lanseringen 1994. Verksamheten bedrivs i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Visutech grundades 1988 i Göteborg där huvudkontoret finns beläget.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx