Komikerna Marcus Johansson (grundare av klubben Oslipat) och Victor Eriksson hjälper i en ny kampanj unga skåningar att bli bättre på att återvinna plast. Till sin hjälp har de pennstället ”Fleshlight”, dålig personkemi och en studentkorridor.
”Krångla inte till det”, uppmanar Sysav samtidigt som Victor Erikssons karaktär Styrbjörn har allvarliga samtal med sina korridorskompisar om att de måste bli bättre på återvinning. Styrbjörn är en hejare på att återbruka och återvinna plast och andra material, men hans metoder gör korridorskompisarna obekväma.
Kampanjen görs i samband med EU-projektet ”Europa minskar avfallet” som pågår under vecka 47, där organisationer i EU-länderna på olika sätt uppmärksammar hur avfallsmängderna kan minskas och förebyggas.
– Det finns många myter om hur man ska ta hand om sina förpackningar, och vi vill med kampanjen säga att det är inte så komplicerat, säger Anna Vilén, kommunikationschef på Sysav.
– Man behöver inte diska kladdiga förpackningar innan de slängs i återvinningsbehållaren, man behöver inte ta isär förpackningar som består av flera material och det är bra att försöka minska på mängden förpackningar man köper, fortsätter Anna Vilén.
En plastförpackning kan återvinnas många gånger innan plasten är utsliten – och den återvunna plasten sparar tiotusentals ton koldioxidutsläpp. Om alla svenska hushåll bidrog med bara en extra plastförpackning till återvinning varje månad skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton. Det motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor – varje år.
Bakom produktionen av kampanjen står kommunikationsbyrån Blinka Blå tillsammans med produktionsbolaget Dunderville och manus är skrivet av Marcus Johansson som även driver ståupp-klubben Oslipat som finns i bland annat Landskrona, Malmö och Lund. Kampanjen kommer synas på webbplatser och sociala medier, och som utomhusannonser under november.
Arbetar du inom politik eller media och vill veta mer om hur Sysav arbetar med återvinning och klimatåtgärder, kontakta gärna oss på Sysav för ett studiebesök.
Kampanjen är framtagen av Sysav i samarbete med ägarkommunerna.