Det finns en del debatt om hur man bäst konsumerar öl, med skum eller utan skum. Den japanska designstudion Nendo, grundad och ledd av den japanske arkitekten Oki Sato, har skapat en ny och innovativ ölburk, en som fokuserar på att ge alla det ölskum de vill ha. Det är svårt att skapa en idealisk mängd skum när man häller från en burk i ett glas. Studion syftade därför till att skapa en alternativ ölburk som kunde kontrollera nivån av skum som produceras genom att öppna burken. Designad i samarbete med produktdesignern Shun Naruse och bildkonstnären Maya Watanabe, skapar Foam Can en improviserad upplevelse.

”Huvudet” på ett glas öl, det vill säga skummet, anses vara avgörande för att få öl att smaka bättre, åtminstone i Japan. Det beror på att ett lager av skum med tillräcklig tjocklek fungerar som ett lock för att förhindra öl från att komma i kontakt med luften, och hindrar det från att släppa arom, smak och kolsyra.

Även om råvaror är den viktigaste komponenten i genereringen av skum när man häller det, finns det två andra faktorer att ta hänsyn till: den snabba minskningen av trycket inuti burken när den väl har öppnats och friktionen som skapas mellan burken och vätskan. Trycket inuti burken koncentreras till den smala öppningen om öppningsringen inte är helt öppen, vilket i sin tur ökar kontaktytan mellan ölen och burken, vilket påskyndar bildandet av bubblor.

Designprocessen avslöjade också att genom att göra en burk med en smalare första öppning kan bubblorna som produceras koncentreras i den smala slitsen. Den nya designen placerar öppningsringarna i en vinkel mittemot varandra, vilket gör att användaren enkelt kan öppna dem. Detta alternativ kontrollerar exakt nivån av skum som produceras under hällning.

Foam Can är en gråtonad minimalistisk cylindrisk burk, tillverkad med två ringöppningar. Avstånden mellan var och en av dessa dragflikar och lockets läpp ändrar öppningsgraden. När burken öppnas med flik 1 öppnas locket något för att skapa skum. När glaset är ungefär halvfullt med bubblor slutar manhälla upp och väntar på att det ska sätta sig. Man kan sedan öppna ring 2 helt och försiktigt hälla resten av ölet i glaset med resten av skummet, vilket skapar ett jämnt men skumfritt flöde av öl. Denna metod att hälla från burken bildar ett förhållande på 7:3 med vätska och skum, vilket anses vara det ”gyllene snittet”.