Irländare satsar stort på digitaltryck

PUBLICERAD: 21 augusti 2018
UPPDATERAD: 24 januari

De geografiska förutsättningarna kunde knappast vara sämre för McGowans tryckeri. Geografiskt placerade på en ö i Atlanten med bara drygt fyra miljoner invånare. Ändå har de nu gjort en av Europas största satsningar på en digital tryckpress. Den trycker riktigt stora ark, med en tyngdpunkt på wellpapp.

Irländaren Mal McGowan är tidigt ute med den digitala tryckpressen Efi Nozomi C18000 som trycker stora wellpappark i ett pass.

Irländaren Mal McGowan gillar att vara först. Så har det varit sedan han såg den första Canon bubblejet färgskrivaren och som första irländare kunde erbjuda ritningskopior i färg. Så fortsatte det när han hittade snabbare lösningar och även började erbjuda utskrift av affischer. Han gladdes över en Durstmaskin där han kunde få ut 15 affischer i timmen och ännu mer när han köpte sin Agfa M-press, där 135 kvm tryckt material kom ut varje timme.

Så har han fortsatt växa, med framför allt fler Durstmaskiner men även med senaste tillskottet i form av en Canon Colorado, som kör på plast.

– Någonstans längs vägen upptäckte jag att vi inte längre höll på med ritningskopiering utan blivit ett tryckeri för storformat, berättar Mal McGowan när jag träffar honom på hans tryckeri i Dublin.

Jag är där för att han nu även blivit först med att köpa Efi Nozomi, som är en fullständigt gigantisk tryckpress som trycker på förpackningsmaterial med 1,8 meter i bredd och upp till 3 meter i längd. Nära 4000 ark wellpapp trycker McGowans i timmen med den här en-pass maskinen med bläckhuvuden över hela bredden, led-torkning av uv-bläcket och en hastighet på över en meter i sekunden.

När jag ser flexibilitet, kvalitet och hastighet, är jag övertygad om att vi kommer att få se flera sådana här maskiner i Norden, med våra många, korta upplagor. Och det gäller även om maskinen är 46 meter lång och 10 meter bred. Vi har tidigare skrivit om en motsvarande maskin som installerats hos Rafael Hinojosa i södra Spanien. De ligger för övrigt nu i förhandling om en andra maskin.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x