Irländare satsar stort på digitaltryck

PUBLICERAD: 21 augusti 2018
UPPDATERAD: 24 januari

De geografiska förutsättningarna kunde knappast vara sämre för McGowans tryckeri. Geografiskt placerade på en ö i Atlanten med bara drygt fyra miljoner invånare. Ändå har de nu gjort en av Europas största satsningar på en digital tryckpress. Den trycker riktigt stora ark, med en tyngdpunkt på wellpapp.

Irländaren Mal McGowan är tidigt ute med den digitala tryckpressen Efi Nozomi C18000 som trycker stora wellpappark i ett pass.

Irländaren Mal McGowan gillar att vara först. Så har det varit sedan han såg den första Canon bubblejet färgskrivaren och som första irländare kunde erbjuda ritningskopior i färg. Så fortsatte det när han hittade snabbare lösningar och även började erbjuda utskrift av affischer. Han gladdes över en Durstmaskin där han kunde få ut 15 affischer i timmen och ännu mer när han köpte sin Agfa M-press, där 135 kvm tryckt material kom ut varje timme.

Så har han fortsatt växa, med framför allt fler Durstmaskiner men även med senaste tillskottet i form av en Canon Colorado, som kör på plast.

– Någonstans längs vägen upptäckte jag att vi inte längre höll på med ritningskopiering utan blivit ett tryckeri för storformat, berättar Mal McGowan när jag träffar honom på hans tryckeri i Dublin.

Jag är där för att han nu även blivit först med att köpa Efi Nozomi, som är en fullständigt gigantisk tryckpress som trycker på förpackningsmaterial med 1,8 meter i bredd och upp till 3 meter i längd. Nära 4000 ark wellpapp trycker McGowans i timmen med den här en-pass maskinen med bläckhuvuden över hela bredden, led-torkning av uv-bläcket och en hastighet på över en meter i sekunden.

När jag ser flexibilitet, kvalitet och hastighet, är jag övertygad om att vi kommer att få se flera sådana här maskiner i Norden, med våra många, korta upplagor. Och det gäller även om maskinen är 46 meter lång och 10 meter bred. Vi har tidigare skrivit om en motsvarande maskin som installerats hos Rafael Hinojosa i södra Spanien. De ligger för övrigt nu i förhandling om en andra maskin.

Läs vidare

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x