Investerar och effektiviserar för framtiden

PUBLICERAD: 30 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Norrmejerier Hans-Åke Hammarström

Norrmejerier investerar och effektiviserar för framtiden

– Vi måste modernisera vår maskinpark för produktion av färska mejeriprodukter så att vi effektivt och långsiktigt kan tillgodose konsumenternas behov och önskemål, men också att erbjuda konkurrensmässigt attraktiva förpackningar. Mer effektivt nyttjande av våra mejerier innebär minskad bemanning, säger Hans-Åke Hammarström, Norrmejeriers vd.

– Norrmejeriers styrelse har fattat ett inriktningsbeslut om investeringar och effektiviseringar i flera steg fram till 2020. I den första fasen, redan till våren, gör vi byte av förpackningsutrustning i Luleå till konsumentvänliga förpackningar med skruvkork. 2017 gör vi en utbyggnad av Umeå mejeri för motsvarande förpackningssystem.

– Jag är mycket nöjd med att vi nu funnit en hållbar framtidslösning med långsiktiga produktionsupplägg för såväl Luleå som Umeå mejeri, säger Hans-Åke Hammarström.

För att uppnå en kostnadseffektiv produktion kommer samtliga produkter i små serier förläggas till Umeå mejeri. Både Luleå och Umeå kommer hantera volymprodukter som mjölk och fil. En förskjutning av produktionen mot Umeå mejeri är naturlig då Norrmejerier expanderar sin försäljning söderut.

– En optimering av produktionen gör det möjligt att minska transporterna, vilket är speciellt nödvändigt i norra Sverige med stora geografiska avstånd. Kortare transporter är bra både för miljön och för att hålla ner kostnader, uttrycker Hans-Åke Hammarström.

Nya maskiner och strukturella förändringar påverkar bemanningen. Med moderna förpackningsmaskiner kommer Umeå mejeri klara en större produktionsmängd med samma bemanning som idag. I Luleå är det nödvändigt med en minskning med mellan 25 och 30 tjänster, vilket beräknas ske under 2018

– Under genomförandet räknar vi med att ett flertal medarbetare hinner sluta av naturliga skäl, exempelvis genom pension, andra arbeten eller studier. Avsikten är att minimera antalet uppsägningar, säger Hans-Åke Hammarström.

Norrmejerier har de senaste åren gjort flera nödvändiga investeringar för framtiden, bland annat en utbyggnad av mejeriet i Burträsk och i en ostförädlingsanläggning vid Umeå mejeri. Varje investering motiveras av möjlighet till ökad försäljning och en effektivare produktion.

I och med en nödvändig förnyelse av Norrmejeriers maskinpark för färskvaror är det naturligt att satsa på en förpackning med skruvkork

– Söderut har så gott som alla mejeriförpackningar idag skruvkork. Det är en utveckling som inte går att bromsa. Vi kan inte riskera att tappa konsumenter på grund av att vi inte har en tillräckligt attraktiv förpackning, säger Hans-Åke Hammarström

Konsumenter beskriver att de gillar skruvkorken då den går att lägga ner i kylskåpet, att den inte läcker i packningen och minskat svin då den hindrar att mjölken tar smak från annat i kylskåpet. Att korken är gjord av plast är just nu en miljöbelastning, men morgondagens korkar kommer att göras i nedbrytbart material.

Om Norrmejerier
Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Läs vidare

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620