När gammal teknik blev omodern valde Reprostugan att satsa på präglingsklichéer. Dessutom skapade företaget ett digitalt lager där kunderna kan lagra sina filer i molnet.
Tiderna har förändrats för Reprostugan i Arlöv som har funnits i mer än 40 år. Från starten satsade man på repro för screentryck och att skapa tryckplåtar till burkar. En stor kund var dåvarande PLM, som blev Rexam och som nu ingår i Ball-koncernen.
Repro och tryckplåtar till runda burkar och plastbägare var specialiteten. Nu har gammal teknik bytts mot ny. Reprostugan skaffade sig en modern schweizisk roterande lasergravyrmaskin (DLE Direct Laser Engraving) för framställning av tryckplåtar för torrt offset-tryck.
Den nya lasergravyren är mycket mer precis och tog marknad från analog teknik, vilket innebar att framkallningsmaskinen, som var nordens största, tyvärr fick skrotas.
– Framkallningsmaskinen fyllde ett stort utrymme som blev tomt, och vi kände att vi gärna ville satsa på något nytt, berättar Hans Venneman, vd för Reprostugan.
Resultatet blev investering i en tysk CNC-fräs som används till att tillverka mässingsklichéer till prägling och foliering, den modernaste som finns att få på marknaden.
– Den kostade en hel del men det är den bästa maskinen som finns att få och som vi är ensamma om i Sverige i vårt segment av marknaden, fortsätter Hans Venneman.
Maskinen tillverkar så kallade honklichéer i mässing. Från dessa gjuts hanklichéer i specialplast. Reprostugan kan tillverka klichéer upp till en storlek på 50 x 60 centimeter i fyrkant. Behovet av traditionella fysiska tryckplåtar har minskat. Istället lagras allt digitalt. Det är inte heller gratis.
– Många tryckerier har inte tid eller tycker det är för dyrt att själva investera i system för modern digital hantering och lagring av grafiska filer. Därför har vi öppnat ett system som heter Checkstation där filerna kan lagras.
Reprostugan har investerat stort i detta område som kallas för ”digital asset management”.
– Vi har redan en handfull nöjda kunder inom hälsokost-, läkemedel-, mejeri- och tryckeri-sektorerna. De spar massor med tid samtidigt som de får järnkoll på sina grafiska filer samt att de kan se på och godkänna designer på resa eller hemifrån. Mycket modernt, mycket effektivt, mycket smart, menar Hans Venneman.
Checkstation kan kallas ett digitalt Shurguard, där olika företag kan lagra filer. Filerna kan sedan hämtas och godkännas eller modifieras från vilken dator som helst, så länge man har en internetuppkoppling. Villkoret är givetvis att den behöriga har rätt nyckel, alltså tillåtelse att öppna lagret och plocka ut rätt fil. Systemet är utvecklat av Esko och Reprostugan har byggt upp ett sådant lager som är tillgängligt för kunderna.
– På så sätt gör vi det enkelt för kunderna och de behöver inte själva bygga upp egna system, berättar Hans Venneman, när vi möter honom på Empack.
– Jag är här med min bror Henk. Han har ju jobbat många år i branschen och känner alla kunder och dessutom är han kul att vara med, avslutar Hans Venneman.