Investerar i präglingsklichéer – hjälper kunderna lagra filer

PUBLICERAD: 20 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari
Efterfrågan ökar på präglingsklichéer i mässing

När gammal teknik blev omodern valde Reprostugan att satsa på präglingsklichéer. Dessutom skapade företaget ett digitalt lager där kunderna kan lagra sina filer i molnet.

Tiderna har förändrats för Reprostugan i Arlöv som har funnits i mer än 40 år. Från starten satsade man på repro för screentryck och att skapa tryckplåtar till burkar. En stor kund var dåvarande PLM, som blev Rexam och som nu ingår i Ball-koncernen.

Repro och tryckplåtar till runda burkar och plastbägare var specialiteten. Nu har gammal teknik bytts mot ny. Reprostugan skaffade sig en modern schweizisk roterande lasergravyrmaskin (DLE Direct Laser Engraving) för framställning av tryckplåtar för torrt offset-tryck.

CNC-maskinen är en av de modernaste som går att köpa

Den nya lasergravyren är mycket mer precis och tog marknad från analog teknik, vilket innebar att framkallningsmaskinen, som var nordens största, tyvärr fick skrotas.

– Framkallningsmaskinen fyllde ett stort utrymme som blev tomt, och vi kände att vi gärna ville satsa på något nytt, berättar Hans Venneman, vd för Reprostugan.

Resultatet blev investering i en tysk CNC-fräs som används till att tillverka mässingsklichéer till prägling och foliering, den modernaste som finns att få på marknaden.

– Den kostade en hel del men det är den bästa maskinen som finns att få och som vi är ensamma om i Sverige i vårt segment av marknaden, fortsätter Hans Venneman.

Maskinen tillverkar så kallade honklichéer i mässing. Från dessa gjuts hanklichéer i specialplast. Reprostugan kan tillverka klichéer upp till en storlek på 50 x 60 centimeter i fyrkant. Behovet av traditionella fysiska tryckplåtar har minskat. Istället lagras allt digitalt. Det är inte heller gratis.

– Många tryckerier har inte tid eller tycker det är för dyrt att själva investera i system för modern digital hantering och lagring av grafiska filer. Därför har vi öppnat ett system som heter Checkstation där filerna kan lagras.

Reprostugan har investerat stort i detta område som kallas för ”digital asset management”.

– Vi har redan en handfull nöjda kunder inom hälsokost-, läkemedel-, mejeri- och tryckeri-sektorerna. De spar massor med tid samtidigt som de får järnkoll på sina grafiska filer samt att de kan se på och godkänna designer på resa eller hemifrån. Mycket modernt, mycket effektivt, mycket smart, menar Hans Venneman.

Checkstation kan kallas ett digitalt Shurguard, där olika företag kan lagra filer. Filerna kan sedan hämtas och godkännas eller modifieras från vilken dator som helst, så länge man har en internetuppkoppling. Villkoret är givetvis att den behöriga har rätt nyckel, alltså tillåtelse att öppna lagret och plocka ut rätt fil. Systemet är utvecklat av Esko och Reprostugan har byggt upp ett sådant lager som är tillgängligt för kunderna.

– På så sätt gör vi det enkelt för kunderna och de behöver inte själva bygga upp egna system, berättar Hans Venneman, när vi möter honom på Empack.

– Jag är här med min bror Henk. Han har ju jobbat många år i branschen och känner alla kunder och dessutom är han kul att vara med, avslutar Hans Venneman.

Hans Venneman, till höger besökte Empack i Stockholm tillsammans med sin bror Henk.

Senaste nytt

Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Under sensommaren i år kommer Faller Packaging att börja producera läkemedelsförpackningar i den nya fabriken i danska Horsens. Företaget förverkligar därmed ett projekt som redan aviserades i april 2023: byggandet av ytterligare en produktionsanläggning för Norden. Målet är att möta den ökande efterfrågan.
fallerx
Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Det finska företaget Oy Orapac ab var med i Packnorth Award förra året. Nu kommer man tillbaka i årets tävling med ett nytt bidrag i kategorin Industriförpackningar.
utvald
Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

Återvinning av plast ses ofta som en lösning i diskussionerna om materialen. Vi kan nog alla vara överens om att det återvinns för lite plast, kraftfulla insatser och investeringar behövs, men återvinningen är inte det enda som gäller inför framtiden. Dessutom ser det för ögonblicket ut som att återvinningskapaciteten i Europa faktiskt minskar. Företagen har stora problem med att hitta avsättning för materialen och klara ekonomin.
Återvinningx
Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

UPM Raflatac byter namn

Affärsområdet och rapporteringssegmentet UPM Raflatac byter namn till UPM Adhesive Materials från och med idag, den 12 juni.. Det nya namnet på rapporteringssegmentet kommer att användas från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2025.
raf_tim-kirchen-appointment
UPM Raflatac byter namn

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx
Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx
Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires
Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2
DS Smith storsatsar i Värnamo