Investerar i klimatvänlig produktion och mer export

PUBLICERAD: 5 februari 2014
UPPDATERAD: 5 februari

2014 investerar Arla 2,6 miljarder kronor i ökad och mer klimatvänlig produktion på mejerier i över tio länder. I Sverige görs bland annat en stor investering vid mejeriet i Falkenberg där tillverkning av cottage cheese startas. Arla ökar också produktionen av lönsamma exportprodukter till strategiska tillväxtmarknader utanför EU.

Med ambitionen att till 2017 fördubbla företagets export av mejeriprodukter från Europa till tillväxtmarknader utanför EU, har Arlas koncernledning tagit fram en investeringsplan för det kommande året. Planen, som precis har godkänts av Arlas styrelse, innefattar investeringar för 2,6 miljarder kronor (2,2 miljarder danska kronor). Pengarna ska bland annat användas till nya och pågående utbyggnader av mejerier och till att göra Arlas produktion mer miljö- och klimatvänlig.

En av de större investeringarna i Sverige gäller mejeriet i Falkenberg, som blir Europas största anläggning för cottage cheese (bland annat Keso) med produktion både för Sverige och för exportmarknader. Under 2014 investeras 50 miljoner kronor i Falkenberg, där produktionen väntas starta i slutet av året (totalt sett investeras 176 miljoner kronor i Falkenberg fram till och med 2016). I Jönköping investeras cirka 55 miljoner, främst i utökad kapacitet för att kunna ta emot produktion från mejeriet i Göteborg.

– I år satsar vi stort på investeringar i mejerier som tillverkar exportprodukter. Vår försäljning till tillväxtmarknaderna utanför EU ökar snabbt och vi måste se till att vi följer  med i den här ökningen de kommande åren. På Arla vill vi växa på ett bra sätt och därför investerar vi också över 149 miljoner kronor i åtgärder som ska göra vår produktion ännu mer hållbar och klimatvänlig, säger Povl Krogsgaard, vice vd i Arla Foods.

Totalt går 890 miljoner kronor till tillverkning av produkter ämnade för tillväxtmarknader som Ryssland, Kina, Mellanöstern och Afrika, vilket motsvarar en tredjedel av årets investeringar (jämfört med 555 miljoner kronor under 2013, alltså en markant ökning).

Läs vidare

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620