Investerar för strategisk tillväxt i konsumentkartong

PUBLICERAD: 18 maj 2016
UPPDATERAD: 18 maj

Stora Enso investerar 70 MEUR i det finska bruket Imatra för att öka produktionskapaciteten inom extruderingsbelagda produkter, och därmed ytterligare befästa sin position som en ledande global leverantör av premiumkartong.

Stora Enso kommer att investera totalt 70 MEUR i en ny extruderingsanläggning för beläggning av polymerer samt i ett nytt automatiskt rullager (ARW) vid Imatra-bruket i Finland. Extruderingsbeläggning är en process där förpackningskartongens funktionalitet förbättras med ett barriärskikt som klarar de höga krav som ställs vid till exempel förpackning av livsmedel och vätskor.

Investeringen kommer att förbättra Stora Ensos möjligheter att möta den ökande efterfrågan på livsmedels- och vätskekartong, vilken förväntas växa mer än andra delar av branschen.

Investeringen är en del av Consumer Board divisionens strategi att bevara konkurrenskraften och leverera lönsam tillväxt. Den extra kapaciteten inom extruderingsbeläggning kommer också att möjliggöra ytterligare produktutveckling av nästa generations innovativa biobaserade barriärmaterial.

Investeringarna kommer att påbörjas under andra kvartalet 2016 och beräknas vara slutförda i början av fjärde kvartalet 2017. Investeringsbeloppet är i linje med koncernens investeringsprognos för 2016, vilken, som tidigare informerat, beräknas uppgå till 680–720 MEUR.

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomassa, trä och papper. Vårt mål är att ersätta icke förnybara material genom att skapa och utveckla nya produkter och tjänster som bygger på trä och andra förnybara material. Företaget har cirka 26 000 medarbetare i över 35 länder och omsättningen 2015 uppgick till 10,0 miljarder EUR. Stora Ensos aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (STEAV, STERV) och Nasdaq Stockholm (STE A, STE R). Dessutom handlas Stora Ensos amerikanska depåbevis ADR (SEOAY) som onoterade värdepapper på International OTCQX-listan i USA. storaenso.com

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx