Innovation: Pappersbatteri för att driva etiketter och förpackningar

PUBLICERAD: 26 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Gustav Nyström, avdelningschef på Empa, ser många användningsområden för pappersbatteri-innovationen. Foto: Pressbild

Kan ett helt vanligt papper driva enkla elektroniska produkter? Det menar forskare i Schweiz som tagit fram ett biologiskt nedbrytbart pappersbatteri som skulle kunna användas för smarta etiketter för att spåra paket eller för att integrera sensorer i förpackningar.

Pappersbatteriet som Empa (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology) utvecklat producerar elektricitet först när vatten tillsätts. Jämfört med traditionella batterier, exempelvis vanliga AA-batterier, är det biologiskt nedbrytbart.

Utan miljöbelastning

Enligt Gustav Nyström, avdelningschef för forskningslabbet Cellulose & Wood Materials på Empa fungerar det inte med återvinning i alla delar av världen och därför är det nödvändigt med så kallad ansvarsfull elektronik. Det framtagna pappersbatteriet är ett exempel på en sådan lösning.

– Det är ett stort problem med avfall från elektroniska produkter. Oftast handlar det om enkla och billiga produkter med små batterier där det inte finns något större ekonomiskt incitament för återvinning. Vi har därför flera forskningsprojekt på Empa där vi försöker möjliggöra den här typen av tillämpningar utan att de belastar miljön, säger han i ett pressmeddelande.

Papper, grafit och zink

Den nya elektronikinnovationen består av vanligt papper och kombineras bland annat med de biologiskt nedbrytbara ämnena grafit och zink, enligt Empa. Först doppas papperet i saltvatten. När det har torkat tillsätts ett bläck av grafitflinger och zinkpulver på vardera sida av papperet – batteriets två poler. När vatten sedan tillsätts löses saltet upp och får zinken att släppa ifrån sig elektroner som kan driva en enkel elektronisk produkt när de färdas mellan de båda polerna.

Forskningsteamet på Empa testade att driva displayen på en helt vanlig väckarklocka med sitt pappersbatteri. 1.2 Volt producerades i ungefär en timme. Foto: EMPA
Dialog med olika företag

Empa ser många användningsområden för den nya innovationen. Batteripapperet skulle kunna driva olika typer av miljösensorer, fuktdetektorer eller smarta etiketter för att nämna några exempel.

– Vi pratar redan med ett par olika företag som skulle kunna integrera batteriet i sina produkter. Jag tror mer på att en sådan här teknologi integreras i en produkt för ett specifikt användningsområde än att det säljs separat. En möjlighet skulle kunna vara att integrera sensorer i förpackningar för att kunna se om produkten passerar ett visst gränsvärde och därför måste sorteras ut. De sensorerna skulle kunna drivas av pappersbatteriet, säger Gustav Nyström.

Visas på mässa

Empa kommer att visa pappersbatteriet och andra innovationer på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor, 15–17 november.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x