Industrinatten - industrin möter ungdomarna

PUBLICERAD: 12 oktober 2015
UPPDATERAD: 31 januari

Matchning för att säkra tillväxten – Industrin möter ungdomarna:
Industrinatten i Malmö 14 oktober 2015,  blir dubbelt så stor i år – 900 besökare, 22 företag.

Deltagande företag 2015: Wayne, Bona, Mercedes Benz, Nolato MediTech, Enics, Avebe Stadex, Octo Frost, PartnerTech, WiMix, Elbogen Electrics, VA Syd, E.on, Alfa Laval, Holmbergs, Solserv, EuroMaint, Assa Abloy, Baxter, Tepe, ÅR Carton, SAAB Kockums, Vattenhallen i Lund.

Det krävs insatser från olika håll för att matcha ungdomarnas framtidsval mot näringslivets behov. När möjligheter till PRAO nu försvinner i många kommuner behöver skola och näringsliv tillsammans hitta andra möjligheter för att ge ungdomarna en vettig arbetslivsorientering. Industrinatten i Malmö är en gemensam satsning i detta arbete.
Det vikande intresset från ungdomsgenerationen att söka sig till industrin, är ett verkligt framtida hot. God kompetensförsörjning är en av de absolut största utmaningarna för företagens framtida utveckling och konkurrensförmåga.

Anna Celsing, produktionschef på Nolato MediTech, som kommer att delta i Industrinatten: ”Vi har ett stort behov av nya, gärna unga medarbetare, med en utbildningsbakgrund som underlättar inskolning på plats, för jobb i vår produktion. Vi känner en stor frustration över det faktum att industriförberedande utbildningar läggs ner – vi behöver kompetensen! Det som är verkligt kritiskt för oss är tillgång till utbildade maskintekniker, eller ställare, och verktygsmakare – detta är alltså säkra framtidsyrken. Industrinatten kommer förhoppningsvis att ge oss kontakter med massor av nyfikna ungdomar. Det finns en stor potential i den svenska industrin – vi har platta organisationer och bra arbetsmiljöer. Det viktiga blir att kunna rekrytera ännu fler duktiga medarbetare framöver, med bra kompetens inom IT och teknik.”

Industrinatten i Malmö är i år nästa dubbelt så stor som premiäråret 2014. Runt 900 besökare och 22 företag medverkar. Företagen finns i Malmö, och i Malmös närområde, men också i Lund.

Konceptet – att företagen under en kväll öppnar sina dörrar och möter ungdomarna för att ge dem en bild av hur det faktiskt ser ut på moderna industriarbetsplatser idag, vilka yrkesroller som behövs och vilka utvecklingsmöjligheter som finns – har väckt intresse över hela landet, och redan i år kommer även Östersund att arrangera sin Industrinatt. Kristianstad och Hässleholm är på gång. Grunden i konceptet är samverkan, samverkan mellan skola, företag, branschorganisationer och det offentliga.

Jenny Bramell, vd IUC Syd, som är en av initiativtagarna till Industrinatten (foto bifogas): ”Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete att skapa ett intresse hos ungdomarna att söka sig till industriförberedande utbildningar så att de kan bli attraktiva på den arbetsmarknad som faktiskt kommer att kunna erbjuda framtida jobb. Vi såg under Industrinatten 2014 hur alla dessa möten mellan industriföretagen och ungdomarna väckte tankar och frågor, från båda håll. Nånting hände! Och sånt här måste fortsätta att hända hela tiden – och vi är ju många som engagerar oss i detta.”

För företagen är detta en chans att synas och göra en insats både för sig själva och för ungdomarna. Anders Karstensson, platschef på Bona i Malmö, ett av företagen som deltog 2014 och som är med i år igen:

”Ett av våra mål som deltagande företag är att ge ungdomar en inblick i vilka stora möjligheter till utvecklande och intressanta jobb som vi industriföretag kan erbjuda. Även för våra medarbetare känns det väldigt positivt att få visa upp det företag som vi är stolta att arbeta inom. Bona deltog vid premiären 2014, då blev vi ett av de bäst rankade företagen, av besökarna. Deltagandet är även ett viktigt inslag i vårt CSR-arbete. Vi vill vara en positiv påverkande kraft i samhället vi verkar i, och vi arbetar aktivt för samarbete och utbyte med skolor.”

Elif Rahman, gymnasieelev på Pauliskolans gymnasium i Malmö uppskattade förra årets Industrinatt och vill delta även detta år:

”Industrinatten var ett mycket givande event, speciellt för oss ungdomar som snart ska ut på arbetsmarknaden. Det var inte bara givande på de sätt att vi fick åka ut till intressanta företag och se hur dem jobbar på plats, utan även att få träffa nya människor som har flera års erfarenhet inom olika yrken. Att helt enkelt kunna få möjligheten att skapa kontakter som kan gynna en längre fram. Jag kommer definitivt ta del av Industrinatten 2015 – verkligen ett grymt event!”

Chefen för Arbetsförmedlingen i Malmö, Mats Rydberger, säger så här:

”Många ungdomar har en negativ bild av industrijobb, men genom Industrinatten får de en helt annan inblick i hur modern industri fungerar. Redan idag har industriföretag svårt att hitta rätt kompetens och därför är det en framtidsbransch för dem som satsar på efterfrågad utbildning.”

2015 blir alltså andra året som Industrinatten genomförs i Malmö och ambitionen är att arrangemanget blir årligen återkommande så att nya årskullar av ungdomar kontinuerligt kan få chansen att möta industriföretag och välja en bana som förbereder dem för framtidens industrijobb.

Fakta Industrinatten Malmö är ett initiativ av IUC Syd (tidigare IUC Skåne), Malmö stad och Region Skåne. Arrangemanget är en gemensam satsning för att visa upp industriföretagen i Malmö och underlätta framtida rekrytering. Vidare att ge ungdomar en bild av hur det ser ut på ett modernt industriföretag idag, vilka yrkesroller och framtidsmöjligheter som finns. Samverkanspartners i satsningen är Malmö stad, Region Skåne, Teknikcollege, Teknikföretagen, Länsstyrelsen i Skåne, Sparbanksstiftelsen Skåne, Swedbank, Unionen, IF Metall, Svenskt Näringsliv, Arbetsförmedlingen, Handelskammaren.

Målgrupp: Ungdomar på väg ut i olika studie- och yrkesval (från åk 9), skol- och vägledningspersonal, föräldrar, unga arbetssökande.

Tysk förlaga: Detta är andra gången som Industrinatten arrangeras i Sverige. Konceptet kommer ursprungligen från Tyskland där Lange Nacht der Industrie årligen genomförs i 13 regioner.

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx