I e-handelns spår: Nu hamnar Svanen-märkningen på förpackningar

PUBLICERAD: 9 november 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Svanen skärper kriterierna för tryckerier och trycksaker i spåren av e-handelns utveckling. Foto: Pressbild

Svanen, Nordens officiella miljömärkning, införs på tryckta e-handelsförpackningar som lever upp till strikta miljökrav.

Kraven på mer hållbara förpackningsmaterial har ökat i takt med att antalet skickade paket ökat lavinartat, enligt Svanen. Miljömärkningen Svanen som nu införs på tryckta förpackningar är ett led i att få tryckerier och  trycksaker att leva upp till striktare miljökrav.

– Det är bråttom att vända utvecklingen och bidra till en lägre klimatpåverkan och en mer cirkulär ekonomi. Så därför bör många fler tryckta material vara utformade för återvinning och leva upp till strikta klimat- och miljökrav. Svanen är en av de mest heltäckande och avancerade märkningarna som ser till produktens hela livscykel, från råvara till tryckeriprocess och sedan tillbaka in i kretsloppet. Så Svanens nya kriterier vägleder effektivt de företag i grafiska branschen som vill gå i bräschen för en mer hållbar utveckling, säger Christer Andersson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.

Ökning av e-handelsförpackningar

Shoppingen på nätet kräver stora mängder förpackningar, enligt Svanen som hänvisar till att paketförsändelserna har ökat med 30 procent på ett år. Ett exempel är aktören PostNord som hanterar 200 000 hemleveranser per dag. På ett år handlar det om cirka 50 miljoner paket enbart i Sverige.

Endast på papper

Svanen har utarbetat sina miljökrav sedan 1995. Enligt Svanen kommer endast pappersförpackningar att kunna Svanen-märkas eftersom de är enklare att återvinna. Papper och kartong har den högsta återvinningsgraden, 84,8% enligt Eurostat.

– Kundernas krav på Svanenlicens driver utvecklingen framåt. Svanen har skapat en bättre arbetsmiljö på tryckerierna med mindre kemikalier samt renare och minskat avfall. Fördelen med Svanen är faktiska mätbara gränsvärden och att de uppgraderas över tiden. De nya kriterierna med ökade krav på cirkulär ekonomi och minskad klimatpåverkan är en nödvändig förbättring. Det blir nu ännu viktigare med en Svanenlicens. Tryckerierna får ökade incitament att använda råvaror som kan återvinnas och därmed bidra till en större andel förnybart material, säger Per Marklund från Trycksaksdoktorn, som också varit skribent hos Packnorth, i en kommentar.

Krav på Svanen-märkta tryckerier

Merparten av koldioxidutsläppen kommer från papperstillverkningen, enligt Svanen. Några av kraven som ställs på ett Svanen-märkt tryckeri är att minst 60 procent av tryckeriets årliga förbrukning av papper är kontrollerat eller miljömärkt papper, en ökning från de 25 procent i den tidigare generationen av kriterierna. Vidare ställs bland annat energikrav på verksamheten och att strikta krav måste uppfyllas kring vilka tryckmaterial och kemikalier som används i tryckeriproduktionen.

Läs vidare

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Positiva effekter nationellt och internationellt efter ett år med Site Zero

För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Foto: Peter Holgersson AB

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i EU.
recon-polymersx

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se