I e-handelns spår: Nu hamnar Svanen-märkningen på förpackningar

PUBLICERAD: 9 november 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Svanen skärper kriterierna för tryckerier och trycksaker i spåren av e-handelns utveckling. Foto: Pressbild

Svanen, Nordens officiella miljömärkning, införs på tryckta e-handelsförpackningar som lever upp till strikta miljökrav.

Kraven på mer hållbara förpackningsmaterial har ökat i takt med att antalet skickade paket ökat lavinartat, enligt Svanen. Miljömärkningen Svanen som nu införs på tryckta förpackningar är ett led i att få tryckerier och  trycksaker att leva upp till striktare miljökrav.

– Det är bråttom att vända utvecklingen och bidra till en lägre klimatpåverkan och en mer cirkulär ekonomi. Så därför bör många fler tryckta material vara utformade för återvinning och leva upp till strikta klimat- och miljökrav. Svanen är en av de mest heltäckande och avancerade märkningarna som ser till produktens hela livscykel, från råvara till tryckeriprocess och sedan tillbaka in i kretsloppet. Så Svanens nya kriterier vägleder effektivt de företag i grafiska branschen som vill gå i bräschen för en mer hållbar utveckling, säger Christer Andersson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.

Ökning av e-handelsförpackningar

Shoppingen på nätet kräver stora mängder förpackningar, enligt Svanen som hänvisar till att paketförsändelserna har ökat med 30 procent på ett år. Ett exempel är aktören PostNord som hanterar 200 000 hemleveranser per dag. På ett år handlar det om cirka 50 miljoner paket enbart i Sverige.

Endast på papper

Svanen har utarbetat sina miljökrav sedan 1995. Enligt Svanen kommer endast pappersförpackningar att kunna Svanen-märkas eftersom de är enklare att återvinna. Papper och kartong har den högsta återvinningsgraden, 84,8% enligt Eurostat.

– Kundernas krav på Svanenlicens driver utvecklingen framåt. Svanen har skapat en bättre arbetsmiljö på tryckerierna med mindre kemikalier samt renare och minskat avfall. Fördelen med Svanen är faktiska mätbara gränsvärden och att de uppgraderas över tiden. De nya kriterierna med ökade krav på cirkulär ekonomi och minskad klimatpåverkan är en nödvändig förbättring. Det blir nu ännu viktigare med en Svanenlicens. Tryckerierna får ökade incitament att använda råvaror som kan återvinnas och därmed bidra till en större andel förnybart material, säger Per Marklund från Trycksaksdoktorn, som också varit skribent hos Packnorth, i en kommentar.

Krav på Svanen-märkta tryckerier

Merparten av koldioxidutsläppen kommer från papperstillverkningen, enligt Svanen. Några av kraven som ställs på ett Svanen-märkt tryckeri är att minst 60 procent av tryckeriets årliga förbrukning av papper är kontrollerat eller miljömärkt papper, en ökning från de 25 procent i den tidigare generationen av kriterierna. Vidare ställs bland annat energikrav på verksamheten och att strikta krav måste uppfyllas kring vilka tryckmaterial och kemikalier som används i tryckeriproduktionen.

Läs vidare

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}