Hybridmaskin förpackar det mesta

PUBLICERAD: 6 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Alla typer av produkter går att förpacka i Paper X hybrid, enligt Per Lagerblad på Hugo beck. Foto: Claes Nordström

Maskinleverantören Hugo Beck intog Scanpack med att demonstrera en hybridmaskin som kan förpacka produkter i papper eller plast.

I mässmontern på Scanpack visade Hugo Beck förpackningsmaskinen Paper X hybrid. Namnet syftar på att den gör det valbart för användaren att förpacka produkter på olika sätt i antingen papper eller plast. När vi besöker Hugo Beck förpackas trähyllor i platta papperspaket i maskinen. Men det visades också andra exempel, till exempel hur man omsluter målarrollrar i krympförpackningar av plast.

– Allt går att förpacka som inte är för stort, säger Per Lagerblad försäljningsansvarig på Hugo Beck.

– Vi kan värmeförsegla genom att köra med lim eller överlappsvets eller sidosvets när det är plast. Alla typer är möjligt, säger han och framhåller att allt kan förpackas utan att det uppstår någon dödtid under svetsning eller limning.

Foto: Claes Nordström

En installation är på gång i Sverige, men det blir först nästa år, säger Per Lagerblad och tillägger att leveranstiderna just nu är långa.

Enligt Per Lagerblad är den stora maskinfördelen miljöaspekten och möjligheten att köra olika material.

– Vi provkör materialtillverkares material nere i Tyskland för att se att det funkar bra att köra i maskinen.

Scanpack-mässan är betydelsefull för Hugo Beck. En möjlighet att kunna demonstrera maskiner live för mässpubliken.

– Det är full fart, säger han när vi träffar honom på den andra mässdagen av totalt fyra.

Trähyllor i platta papperspaket gick genom maskinen när den visades på Scanpack. Foto: Claes Nordström

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx