Hopvikbar dricksflaska av bioplast ett alternativ till engångsflaskor

PUBLICERAD: 13 mars 2023
UPPDATERAD: 13 mars
Pressbild

Det bulgariska start-up-företaget DiFOLD har utvecklat och lanserat en hopvikbar dricksflaska, som är tillverkad av ett växtbaserat bioplastmaterial och som kan vara ett alternativ till engångsflaskor i plast.

Bakom DiFOLD-flaskan, vars funktion bygger på japansk Origami-teknik, finns affärsutvecklaren och marknadsföraren Radina Popova, som är bolagets VD, och arkitekten, uppfinnaren och designern Petar Zaharinov, som fungerar som DiFOLD:s tekniske chef.

Duon Radina & Petar började arbeta tillsammans i mars 2018 och har sedan dess gjort en lång resa för att skapa sin Origami-flaska, där de förutom den rena utvecklingen av en praktisk och hopvikbar flaska också ägnat mycket tid åt att utforska projektets potential inom området återvinningsbara och återanvändbara dryckesförpackningar.
Plasten i DiFOLD-flaskan är en biobaserad copolyester som kan termoformas. Plasten, som har beteckningen Arnitel Eco, kommer från nederländska DSM Engineering Materials och tillverkas bland annat med förnybar rapsolja som råvara. Plasten sägs ha ett koldioxidavtryck som endast är hälften av en motsvarande fossilbaserad plast.

Den patentsökta flaskan är livsmedelssäker och fri från BPA. Med sin praktiska och funktionella design passar den för ett flertal tillfällen, både i arbetslivet och på fritiden. Flaskan kan rengöras manuellt med flaskborste eller i diskmaskin och den Origami-inspirerade vikfunktionen sägs hålla minst fem år även vid intensiv användning. Flaskan, som tom väger endast 120 gram, försluts med ett läckagesäkert lock i rostfritt stål.

Läs vidare

En bärlåda ska vara stark och bära fram budskapet

Den finska wellpapptillverkaren Adara Pakkaus Oy:s producerar en ny låda för bär tillverkad av obestruken vit kraftliner och med högkvalitativt tryck.
Adara_Berry box_MetsäBoard Natural WKL Brightx

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Sävjo Plastic lanserar sammanhängande snusdosa

Nu lanseras en ny, smart lösning på en snusdosa där alla delar hänger ihop.
Ny sammanhängande snusdosa - HIGH1

Unga designtalanger formger Valios mjölkförpackningar

Nu kan din mjölkförpackning bli en snyggt designad kruka att odla dina favoritkryddor och blommor i.
Odla med Valiox

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620