Hon drar fram flexotrycket i ljuset

PUBLICERAD: 13 augusti 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Danijela Ridic driver företaget Chain design och print och håller utbildningar på nätet i höst. Foto: Martin Hansson, HK Media

Kursledaren Danijela Ridic håller tre utbildningstillfällen online om förpackningar och flexotryck.
– Min förhoppning är att lyfta upp tryckprocessen och riva ner de tjocka väggarna den äldre generationen har murat upp.

Danijela Ridic har tidigare tipsat våra läsare om flexotryck. Danijela har arbetat med flexo sen 2005 efter att hon avslutade sin kvalificerade yrkesutbildning på Broby Grafiska i Sunne. Efter nio år i repro och närmare fem år på ett tryckeri tog hon steget att starta företaget Chain design print i mars 2019. Med start 14 september leder hon tre onlinekurser på temat förpackning och flexotryck.

– Syfte med utbildningen är att öka kunskapen och förståelsen för hur mycket det krävs innan en förpackning ska gå till tryck och själva resan dit, säger Danijela Ridic.

Ser stor kunskapsbrist

– Mer än hälften av alla livsmedelsförpackningar trycks i flexo. Behovet är jättestort. Vi ser en stor kunskapsbrist på förpackning och flexosidan där det har varit akutläge i många år. Onlinevarianten på utbildningen har fötts fram i och med covid-19. Detta ger även möjlighet för fler att delta och jag kan sprida denna kunskapen bredare och snabbare.

Danijela Ridic från en tidigare utbildning hon höll innan corona. Foto: Pressbild

Ridic säger att kurserna ger nödvändiga och grundläggande kunskaper om flexo och hela processen. Deltagarna får också följa en artworks resa genom hela flödet, från designprocessen genom repro och hela vägen in i tryckproduktionen. De får också en förståelse om vilka förutsättningar, begränsningar men framförallt möjligheter det finns i flexo.

Utbildning för hela grafiska industrin

– Utbildningen riktar sig till alla som jobbar i början av denna kedjan: varumärkesägare, marknadsavdelningar, produktägare, grafiska designers, designbyråer, förpackningsutvecklare, inköpare och säljare av material samt andra som vill lära sig mer om tryck och flexo.

Danijela säger att information och kunskap om flexotryck är svårt att tillgå. Hon ger en känga till den äldre generationen flexotryckare som hon inte tycker visar tillräcklig transparens om den kunskap de besitter. Det är viktigt för flexotryckets fortsatta överlevnad och framtid.

– Min förhoppning är att lyfta upp tryckprocessen och riva ner de tjocka väggarna den äldre generationen har murat upp, säger hon och förklarar att det är viktigt för annars vet inte ens den yngre generationen hur de ska börja.

– Men jag vill ändå poängtera att jag hyser stor respekt för den äldre generationen men jag önskar mer transparens när det handlar om att dela med sig av kunskapen.

Hur ser du på framtiden för flexotryck?

– Jag ser ljust på framtiden ur den aspekten för att tekniken har utvecklats och förfinats
så pass mycket att kunderna väljer flexo framför andra tryckmetoder, som till exempel djuptryck.

”Ingen blir färdiglärd”

Vilka är de stora utmaningarna?

– Utmaningen med flexo är helt klart att det är en egen värld och tillåter ingen att bli färdiglärd.
Sen har vi en annan utmaning, inte bara för flexo, utan för hela grafiska industrin där det överlag är att hitta rätt kompetens.
Flexo överraskar oss ständigt, därför älskar jag mitt jobb. Som en god vän till mig sa: ”Flexo. It’s not rocket science…it’s harder!”

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish