Holmen Iggesund i samarbete kring kosmetikaförpackningar

PUBLICERAD: 20 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari

Samarbetet mellan Holmen Iggesund och Yangi syftar till att utveckla fiberbaserade kosmetikaförpackningar, tillverkade med torrformningsteknik. (Bild Holmen Iggesund)|Hein van den Reek är chef för Future Packaging hos Holmen Iggesund. (Bild Holmen Iggesund)|Anna Altner är grundare av Yangi. (Bild pressbild)

Kartongproducenten Holmen Iggesund har inlett ett samarbete med Varbergsbaserade torrformningsspecialisten Yangi AB med avsikt att utforska möjligheterna att utveckla en ny typ av biobaserade kosmetikaförpackningar.

Holmen Iggesund, känt främst för sina premiumkartongkvaliteter, skriver att man ingått ett långsiktigt avtal med Yangi AB, banbrytande inom förpackningslösningar baserade på torrformningsteknologi, för att utforska möjligheterna med en ny typ av hållbart förpackningsmaterial. De två företagen kommer i nära samarbete och tillsammans med andra varumärken, att utforska möjligheter inom biobaserade och förnybara förpackningar för kosmetika- och skönhetsindustrin.

”Att förse marknaden med hållbara förpackningar av hög kvalitet är en ständigt pågående resa. Det som fungerar bra idag, kommer kanske inte att vara tillräckligt imorgon. Att gå från fossilbaserade till förnybara material är avgörande för framtiden, och att välja rätt material för förpackningar är ett effektivt sätt att minska klimatavtrycket. Något som är enormt viktigt för både varumärken och konsumenter” skriver Holmen Iggesund i ett pressmeddelande om samarbetet.

Hein van den Reek är chef för Future Packaging hos Holmen Iggesund. (Bild Holmen Iggesund)

Fokus för samarbetet mellan Yangi AB och Holmen Iggesund ligger främst på att ersätta hårdplast med alternativa förnybara material i skönhets- och kosmetikaförpackningar som refill-, test- och innerförpackningar och andra användningsområden inom segmentet. I samarbetet kommer Holmen Iggesund att leverera fiberbaserat material för att garantera premiumkvalitet.

”Det är viktigt att snabbt göra förpackningar ännu mer hållbara och meningsfulla, och på Holmen Iggesund ser vi fördelarna med att samarbeta med andra för att lösa utmaningar ännu snabbare. Samarbetet med Yangi syftar till att hjälpa varumärken inom skönhet och kosmetika att ge sina kunder det de kräver: hållbara förpackningar. Vi på Holmen Iggesund är alltid intresserade av de senaste idéerna och nya, potentiella möjligheter för meningsfulla förpackningslösningar, som vårt Conic-koncept som vi lanserade 2021 (läs HÄR!)”, säger Hein van den Reek, Director Future Packaging, Holmen Iggesund.

I samarbetet kommer Yangi att bidra med sin revolutionerande fiberbaserade torrformningsteknologi, och resurser för forskning och utveckling, för att vidareutveckla befintliga och framtida lösningar för förpackningstillverkare och varumärken.

Anna Altner är grundare av Yangi. (Bild pressbild)

”Att leverera hållbara lösningar, som eliminerar användningen av fossila bränslen och minskar koldioxidavtrycket för ett varumärkes förpackningar, är avgörande för att bygga varumärkeslojalitet. Vår fiberbaserade torrformningsteknik skapar en unik möjlighet att övergå till mer resurs- och kostnadseffektiva förpackningar som är förnybara och återvinningsbara. Samarbetet möjliggör ett starkt erbjudande som kopplar samman hela förpackningsvärdekedjan, från råmaterial till färdig förpackning”, säger Anna Altner, grundare av Yangi.

Samarbetet mellan Holmen Iggesund och Yangi AB initierades och kommer att faciliteras av FutureLab & Partners, en teknisk accelerator som möjliggör övergången från icke förnybara till förnybara material genom gemensamma utvecklingsprojekt med kosmetika- och skönhetsvarumärken.

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax