Högt betyg för klimatredovisning

PUBLICERAD: 5 november 2015
UPPDATERAD: 5 november

CDP, en internationell, ideell organisation som arbetar för hållbarhet, rankar Stora Enso som ett av de ledande företagen i Norden när det gäller att lämna klimatinformation till investerare och andra intressenter. I CDP:s nordiska index för klimatpåverkan, ”Nordic Climate Disclosure Leadership Index” (CDLI), får Stora Enso 99 poäng av 100 möjliga. Höga poäng tyder på att ett företag lämnar ingående klimatinformation med en hög nivå av transparens.

– Eftersom vår kärnverksamhet bygger på förnybara råmaterial har vi en unik position när det gäller att kontrollera våra koldioxidutsläpp. Att bekämpa den globala uppvärmningen ligger högt på vår agenda, och tack vare öppen rapportering kan vi ta beslut som verkar för att driva på förändringen, säger Noel Morrin, EVP Global Responsibility på Stora Enso.

För att betygsättas i indexet utför CDP en oberoende utvärdering av företagets klimatarbete. De organisationer som finns med i CDLI anses vara bland de främsta 10 procenten inom sin respektive region.

Paul Dickinson, verkställande direktör för och en av grundarna av CDP, kommenterar:
– Eftersom omvärlden blickar bortom klimatförändringsförhandlingarna i Paris och förbereder sig för en framtid med mindre koldioxidutsläpp, blir informationen om hur företag reagerar på omvandlingen allt viktigare. Därför gratulerar vi de företag som har kvalat in på CDP:s Climate Disclosure Leadership Index.

På begäran av 822 investerare med sammanlagda tillgångar på 86 biljoner euro lämnar tusentals företag varje år in sina klimatuppgifter till CDP. Investerarna vet att ett företag som får högt betyg tar ansvar och är väl förberett för att reagera när marknadens krav och utsläppsföreskrifterna ändras.

CDP, som tidigare hette Carbon Disclosure Project, är en internationell, icke vinstdrivande organisation som ställer till förfogande det enda globala systemet för företag och städer för att mäta, rapportera om, hantera och dela viktig miljöinformation. CDP arbetar med marknadens aktörer, inklusive 822 institutionella investerare med sammanlagda tillgångar på 86 biljoner euro, för att motivera företagen att rapportera om sin miljöpåverkan och inverkan på naturresurser, och att vidta åtgärder för att minska dem. År 2015 lämnade fler än 5 500 företag sin miljöinformation till CDP. Idag innehar CDP världens största samling av primär information om klimatförändring samt risker kopplade till vatten och skog, och sätter detta kunnande i centrum för strategiska affärs-, investerings- och policybeslut.

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Vårt mål är att ersätta icke förnybara material genom att skapa och utveckla nya produkter och tjänster som bygger på trä och andra förnybara material. Företaget har cirka 27 000 medarbetare i över 35 länder och 2014 uppgick omsättningen till 10,2 miljarder EUR. Stora Ensos aktier är noterade på NASDAQ OMX Helsinki (STEAV, STERV) och Stockholm (STE A, STE R). Dessutom handlas Stora Ensos amerikanska depåbevis ADR (SEOAY) som onoterade värdepapper på International OTCQX-listan i USA.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a