Herma återvinner – och vinner resurser

PUBLICERAD: 20 mars 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Thomas Baumgärtner
Thomas Baumgärtner, vd på Herma.

Herma sparar resurser genom att återvinna silikonbaserad release liner för etiketter. – På grund av en extrem efterfrågan i Asien, särskilt Kina, och fortsatt tillväxt i Europa står vi inför brist på resurser, säger Hermas vd Thomas Baumgärtner. 

Etikettillverkaren Herma främjar klimatet genom deltagande i miljöorganisationen Cycle4Greens återvinningsprogram för silikonbaserad liner. Under 2017 sparade företaget hela 217 ton återvunnen liner, vilket i koldioxid motsvarar 438 ton.

– Genom att delta i ett återvinningsprogram bidrar vi, inte bara till ett viktigt bidrag till att bevara miljön utan vi motverkar också en del av den nuvarande resursbristen. På grund av en extrem efterfrågan i Asien, särskilt Kina, och fortsatt tillväxt i Europa står vi inför brist på resurser, bland annat på papper, säger Hermas vd Thomas Baumgärtner i ett pressmeddelande.

En stor mängd silikonbaserad liner används i dag inom livsmedelsindustrin och logistik. Trots att materialet i de flesta fall ses som avfall, menar Herma att det är idealiskt att

Företaget Herma i Stuttgart producerar bland annat självhäftande etiketter.

återvinna. Linern som Herma återvunnit omvandlas hos den österrikiska pappersproducenten Lenzing till ny liner.

– I framtiden måste vi vara beredda på att resurserna minskar. Därför uppmanar jag alla etikettillverkare och användare att delta i Cycle4Greens initiativ för återvinning. Det är värt det, inte bara för klimatet utan också för att begränsa prisökningen på råmaterial, säger Thomas Baumgärtner.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x