Heidelberg ökar tryckhastigheten i 70/100-offsetpress

PUBLICERAD: 31 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Tidigare version av Speedmaster XL 106 kunde trycka 18 000 ark i timmen. Foto: Pressbild.

Med målet att slå rekord i antal producerade ark har Heidelberg uppdaterat sin arkmatade offsetpress för att få den både snabbare och effektivare. Nu kan Speedmaster XL 106 trycka 21 000 ark i timmen, en hastighetsökning med 17 procent.

Under en presskonferens som företaget kallade för ”Win the packaging Race” presenterade Heidelberg sin Speedmaster XL 106, en arkmatad offsetpress som passar bra för bland annat falskartong och med den nya tryckpressen utlovas tio procent mer output.

De senaste åren har varit tuffa för flera företag och tryckerier är inget undantag. Enligt Andreas Lang, Senior Vice President på Heidelberg, har det här skapat ett nytt produktionsmönster.

– Våra kunder är under press, så de måste arbeta mer effektivt, snabbhet blir en viktigare faktor, säger han under presskonferensen.

Därför har Heidelberg beslutat sig för att slå rekord, med den nya offsetpressen vill de att någon av deras kunder ska bli den första att trycka 100 miljoner ark på ett år.

Målet är att någon av Heidelbergs kunder ska trycka 100 miljoner ark på ett år. Foto: Pressbild.
Har fått hundratals uppdateringar

XL-serien har funnits i Heidelbergs sortiment sedan 2004 och den nya Speedmaster XL 106 har fått över 200 nya komponenter och uppdateringar, allt för att snabba på processen.

Offsetpressen har utrustats med en ny drivmotor som är starkare än tidigare och det har lagts till en remskiva för att öka hastigheten. Uppdateringar har även skett på iläggaren (feedern), inmatningen och växellådan har byggts om från tidigare.

Det nya torksystemet Drystar ska förkorta torkningstiden och fungerar både på traditionell tryckfärg och lack så väl som uv och led uv.

Pressen funkar särskilt bra för tryck på förpackningsmaterial, framför allt i storleken 70 gånger 100 centimeter. De nya uppdateringarna ger en 17 procent högre topphastighet och 10 procent högre nettoproduktion.

Mindre personalstyrka ger mer automation

Ett annat problem som många tryckerier tampas med är att det blivit allt svårare att hitta personal, därför har Heidelberg försökt att automatisera processen så mycket som möjligt.

Den uppdaterade arkmatade offsetpressen kommer sättas i produktion under hösten 2023.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x