Heidelberg lanserar hybridpress för förpackning och civil produktion

PUBLICERAD: 14 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Heidelbergs senaste maskinnyhet är tryckpressen Speedmaster CX104. Foto: Pressbild

Heidelberg kopplar ett allt starkare grepp om offsetmarknaden. En marknad som inte förväntas minska, eftersom förpackningssidan med råge kompenserar för en minskad efterfrågan på offsettryckta broschyrer och kataloger.

Den nya tryckpressen CX104, som presenterades nu i sommar, är en hybrid som lämpar sig både för förpackningstryck, speciellt då etiketter, och mer traditionell grafisk produktion. Den berättar om hur Heidelberg ser att tryckpressarna behöver vara mer flexibla och kunna utföra många olika uppgifter.

Kraftigt sänkta intagningstider
Den kanske största nyheten med den nya pressen är hur snabbt lackverken kan bytas. Under de senaste 20 åren har vi kunnat följa hur automation med byte av tryckplåtar gjort att tiden pressen står still mellan jobbyten har sjunkit från en timme till några enstaka minuter.

Lars Lindberg berättar att Heidelberg med hybridpressen CX104 kan trycka från tunnaste papperet upp till kartong – och med upp till 75 procent reducering av intagningstiden på lackverken.

De snabba jobbytena har dock gällt själva offsetdelen. Det har fortfarande tagit väsentligt längre tid om lackverken skulle bytas till nya aniloxvalsar, anpassade till ett annat material eller för att lacken ska läggas partiellt – och då på olika ställen i de olika jobben.

Med CX104 har Heidelberg fokuserat på just exakt detta. Lars Lindberg, som är försäljningschef hos Heidelberg i Sverige och Danmark, bedömer att intagningstiden kan reduceras med så mycket som 75 procent.

– Vi har skapat en helt ny ergonomisk lackenhet med nya aniloxvalsar som bygger på alla våra erfarenheter med de olika presskonstruktionerna.

– Det är viktigt att kunna jobba flexibelt med lack och det är en förädling av tryckarket som blir allt vanligare, näst intill standard, säger Lars Lindberg.

Produktion i flera länder
CX104 är den första avancerade Heidelbergpressen som både ska produceras i Heidelberg och i företagets fabrik i Kina. Det är också i Asien man räknar med att sälja flertalet av denna nya maskin, även om Heidelbergs marknadschef Thomas Fichtl är noga med att påpeka att de även förväntar att den här maskinen kommer att finna väg ut i Europa. De två betamaskinerna har också kört i Europa sedan förra hösten – en inom läkemedel och en inom flexible.

I Sverige väljer annars kunderna gärna den mest avancerade modellen XL106. Detta för att få med precis allt inom automation och mätning och justering av trycket under gång. XL106 är dock ungefär 15 procent dyrare än CX104.

Det ska därför bli mycket intressant att se vilket mottagande CX104 får här. Den första pressen är redan såld i Sverige. Fördelen med denna, något enklare maskin, är att den dessutom blir lättare att sälja på andrahandsmarknaden – något som svenska tryckerier ofta är intresserade av, eftersom de gärna kör maskinen sju år och sedan vill vara flexibla att välja en maskin med nya möjligheter.

Foto: Pressbild

Fakta om Heidelberg Speedmaster CX104

Hastighet: 16 500 ark i timmen

Vanligaste konfiguration: Sex färger plus ett lackverk

Max. arkformat: 720 x 1040 mm, med tryckbar yta 710 x 1020 mm

Arktjocklek: Från 0,03 upp till 1,00 mm. Alltså från tunnaste bipacksedelpapper upp till kartong

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x