Heidelberg lanserar hybridpress för förpackning och civil produktion

PUBLICERAD: 14 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Heidelbergs senaste maskinnyhet är tryckpressen Speedmaster CX104. Foto: Pressbild

Heidelberg kopplar ett allt starkare grepp om offsetmarknaden. En marknad som inte förväntas minska, eftersom förpackningssidan med råge kompenserar för en minskad efterfrågan på offsettryckta broschyrer och kataloger.

Den nya tryckpressen CX104, som presenterades nu i sommar, är en hybrid som lämpar sig både för förpackningstryck, speciellt då etiketter, och mer traditionell grafisk produktion. Den berättar om hur Heidelberg ser att tryckpressarna behöver vara mer flexibla och kunna utföra många olika uppgifter.

Kraftigt sänkta intagningstider
Den kanske största nyheten med den nya pressen är hur snabbt lackverken kan bytas. Under de senaste 20 åren har vi kunnat följa hur automation med byte av tryckplåtar gjort att tiden pressen står still mellan jobbyten har sjunkit från en timme till några enstaka minuter.

Lars Lindberg berättar att Heidelberg med hybridpressen CX104 kan trycka från tunnaste papperet upp till kartong – och med upp till 75 procent reducering av intagningstiden på lackverken.

De snabba jobbytena har dock gällt själva offsetdelen. Det har fortfarande tagit väsentligt längre tid om lackverken skulle bytas till nya aniloxvalsar, anpassade till ett annat material eller för att lacken ska läggas partiellt – och då på olika ställen i de olika jobben.

Med CX104 har Heidelberg fokuserat på just exakt detta. Lars Lindberg, som är försäljningschef hos Heidelberg i Sverige och Danmark, bedömer att intagningstiden kan reduceras med så mycket som 75 procent.

– Vi har skapat en helt ny ergonomisk lackenhet med nya aniloxvalsar som bygger på alla våra erfarenheter med de olika presskonstruktionerna.

– Det är viktigt att kunna jobba flexibelt med lack och det är en förädling av tryckarket som blir allt vanligare, näst intill standard, säger Lars Lindberg.

Produktion i flera länder
CX104 är den första avancerade Heidelbergpressen som både ska produceras i Heidelberg och i företagets fabrik i Kina. Det är också i Asien man räknar med att sälja flertalet av denna nya maskin, även om Heidelbergs marknadschef Thomas Fichtl är noga med att påpeka att de även förväntar att den här maskinen kommer att finna väg ut i Europa. De två betamaskinerna har också kört i Europa sedan förra hösten – en inom läkemedel och en inom flexible.

I Sverige väljer annars kunderna gärna den mest avancerade modellen XL106. Detta för att få med precis allt inom automation och mätning och justering av trycket under gång. XL106 är dock ungefär 15 procent dyrare än CX104.

Det ska därför bli mycket intressant att se vilket mottagande CX104 får här. Den första pressen är redan såld i Sverige. Fördelen med denna, något enklare maskin, är att den dessutom blir lättare att sälja på andrahandsmarknaden – något som svenska tryckerier ofta är intresserade av, eftersom de gärna kör maskinen sju år och sedan vill vara flexibla att välja en maskin med nya möjligheter.

Foto: Pressbild

Fakta om Heidelberg Speedmaster CX104

Hastighet: 16 500 ark i timmen

Vanligaste konfiguration: Sex färger plus ett lackverk

Max. arkformat: 720 x 1040 mm, med tryckbar yta 710 x 1020 mm

Arktjocklek: Från 0,03 upp till 1,00 mm. Alltså från tunnaste bipacksedelpapper upp till kartong

Läs vidare

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.
Xeikon

Automatisering, nätverksutskrift och RFID-etiketter hos Epson på LabelExpo

För första gången visar Epson sin nya etikettprinter Surepress L-4733AW – en stor uppgradering i SurePress 4000-serien – på en mässa i Europa. Det kommer att äga rum på LabelExpo i Bryssel.
surepress

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x