Här är svenskens inställning till matsvinn

PUBLICERAD: 21 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Nästan hälften av svenskarna tänker till lite extra i affären så att de inte behöver slänga någon mat. Foto: Creative Commons

Matsvinnet är en stor miljöbov. Nu visar en undersökning bland annat att 47 procent av svenskarna tänker till redan i mataffären och planerar sina inköp så att de inte slänger någon mat.

En ny undersökning visar vad konsumenter har för inställning till matsvinn och matsäkerhet. Studien visar att nästan hälften av svenskarna, 47 procent, bestämmer sig redan i affären för att man inte ska slänga någon mat, genom att planera bättre vad som ska hamna i kundvagnen. 32 procent köper bara det som man tänker äta upp. 22 procent köper mindre förpackningar för att slippa slänga mat som inte blir uppäten.

70 procent uppger att de är duktiga på att tillvarata maten och fryser in mat och matrester.
– Vår undersökning visar att många konsumenter tycker att de vet för lite om hur de ska göra, vad som är rätt och fel när det gäller livsmedel, vanor och ansvar. Och man efterlyser riktlinjer och guidning från landets myndigheter inom livsmedel, och från livsmedelshandeln, säger Gabriella Finnborg, vd på kommunikationsbyrån Prat PR i ett pressmeddelande. Prat PR genomförde undersökningen i samarbete med Yougov.

En halv miljon ton ätbar mat och dryck hamnar i soporna och hälls ut i avloppen i svenska hushåll varje år, enligt Statistiska centralbyrån. Det blir drygt 50 kilo mat och dryck per person.

När det gäller matsäkerhet är det bara var tredje svensk (32 procent)som uppger att de har förtroende för svensk livsmedelsindustri. Endast 16 procent, knappt en av fem har förtroende för importerade livsmedel. Samtidigt ställer 81 procent av svenskarna krav på rena och äkta råvaror,att livsmedlen ska ha ursprungsmärkning (77 procent) och att de ska vara närproducerade närproducerade (65 procent).

Undersökningen bygger på 1011 intervjuer via internet och har genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige

 

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620