Hållbart för hockeyfans – hamburgare med återvinningsbart omslagspapper

PUBLICERAD: 28 mars 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Representanter från Nordic Paper, UMV och Löfbergs Arena visar upp det nya papperet.

Ett snabbmatspapper utan plast, och helt nedbrytbart ser dagens ljus. Löfbergs Arena har redan börjat använda omslagspapperet när de säljer hamburgare till hockeyfansen.

Löfbergs Arena och Paper Province-företagen UMV Coating Systems AB och Nordic Paper i Säffle har tagit fram ett snabbmatspapper som är helt nedbrytbart. Papperet som kommer från de värmländska skogarna innehåller inte något tunt plastskikt till skillnad mot liknande omslagspapper. Än finns inte produkten på marknaden, utan är en specialproduktion.

– Vi på Löfbergs Arena arbetar mycket med hållbarhet, precis som våra samarbetspartners. Att göra en sådan här satsning tillsammans med lokala aktörer känns helt rätt. Som en av Värmlands största matproducenter gäller det att vara snäll och visa vägen, säger Örjan Lindgren, enhetschef för mat och dryck på Löfbergs arena. Drygt 20 000 hamburgare säljs per säsong när Färjestad BK spelar sina ishockeymatcher, och omslagspapperet kommer framåt börja sättas runt hockeyfansens burgare.

Papperet tillverkas av Nordic Paper i Säffle. I normalfallet exporterar de produkter till konverterare ute i världen och träffar sällan slutkonsumenten. I det här fallet har de varit med under hela produktionsresan, från ax till limpa. Den tunna barriären som stryks på papperet, för att fett inte ska tränga igenom, kommer från UMV i Säffle. Även trycket är värmländskt och görs i Sunne.

Nordic paper skriver på sin sajt att skyddande plastbarriärer i matförpackningar är nödvändiga och ofta produceras av fossila oljekällor. Deras lösning är däremot gjord av en biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar bestrykning, och pappret går att återanvända för att producera nytt papper.

– Denna typ av barriärkemikalier är väldigt dyra och har tidigare inte kunnat konkurrera med plastbeläggning. Det vi på UMV gjort är att ha utvecklat en helt ny metod att bestryka pappret som gör att betydligt mindre mängder behövs för att uppnå önskad barriäreffekt. Detta förändrar spelplanen i industrin och man kan nu på allvar konkurrera med plasten, förklarar Daniel Ragnarsson på UMV Coating Systems.

– Syftet, förutom att vi slår ett slag för miljön, hållbarhet och det vi kallar grön urbanisering, är att visa på gemenskap mellan företag baserade i Värmland. Det går utmärkt och är dessutom roligt att jobba utanför sina vanliga områden, säger Marie Stenqvist, kommunikationsdirektör på Nordic Paper.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x